ZAPLENA: Više od dve tone kokaina

Organizovani kriminal >

Argentinska veza

Kako je zaplenjeno 2174 kilograma kokaina i šta u celoj priči nedostaje

Vest o srpskim kriminalcima kao važnoj karici u međunarodnom švercu kokaina, gde se pošiljke mere tonama i milionima dolara, ne zvuči neverovatno. Urugvajska policija – inače navikla da se bakće sa organizovanim kriminalom – uplašila se "odmazde srpske mafije" i zbog toga pojačala mere bezbednosti svih učesnika u akciji zaplene 2174 kilograma kokaina. Pripreme za akciju su navodno počele pre dva meseca, a završile se zaplenom kokaina i brojnim hapšenjima u više zemalja, od kojih su tri izvedena kod nas.

AKCIJA: U četvrtak 15. oktobra uveče, Savet za nacionalnu bezbednost Srbije izdao je saopštenje da su Bezbednosno-informativna agencija (BIA) i američka Agencija za suzbijanje narkotika (DEA) u međunarodnim vodama zaplenile 2,8 tona kokaina (merenje je posle pokazalo da je "ulov" nešto manji), namenjenog evropskom tržištu. Dan kasnije, Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala je saopštilo da su u vezi sa ovom zaplenom u našoj zemlji uhapšeni Željko Vujanović iz Kragujevca i Marko Vorotović i Nikola Pavlović iz Beograda. Domaći mediji su preneli izveštaje urugvajskih da su u toj zemlji uhapšena dvojica osumnjičenih za učešće u švercu kokaina. Za njih se navodi da su "Srbin star 37 godina, sa poljskim pasošem, i Urugvajac koji je bio njegov računovođa".

Njih dvojica su uhapšeni u pokušaju da kokain jahtom "Maui" prebace na prekookeanski brod koji je plovio ka zapadnoj Evropi. Isplovili su iz Buenos Ajresa u Argentini, ali su zbog lošeg vremena bili primorani da pristanu u Urugvaju. U akciji "Balkanski ratnik", urugvajska policija im je patrolnim brodom "Koloni" preprečila put na ušću reke Santa Lusija u Atlantski okean. Na jahti je nađeno 50 kesa kokaina. Vrednost droge se procenjuje na 108 do 120 miliona dolara, a na ulici bi ta količina donela oko 250 miliona evra. Profiti su enormni, jer se kilogram kokaina u Kolumbiji, gde se najviše i proizvodi, može kupiti i za 1000 do 1500 dolara, a u Zapadnoj Evropi se isti može prodati i za preko 45.000 evra.

Urugvajski mediji su saznali da tamošnja policija traga za još jednim brodom čije je ime "Bond" i još 20 kesa kokaina koje "nedostaju". Prema podacima iz Urugvaja, može se zaključiti da je tamošnja policija doznala da krijumčari planiraju da prošvercuju oko tri tone kokaina iz Argentine u zapadnu Evropu. Droga je krenula iz Kolumbije, a put u Evropu je započela u Argentini. U Buenos Ajresu su drogu preuzeli Srbin i Urugvajac i ukrcali je na jahtu koju su platili 265.000 dolara, u kešu. Pretpostavka je da su njih dvojica samo kuriri. Kada zaplenjenu količinu droge podelite sa brojem kesa u kojima je bila zapakovana, izlazi da je u svakoj od njih bilo oko 43,5 kilograma kokaina. Ako fali 20 kesa, koje je verovatno prevozio drugi brod, i zna se da su takvi paketi droge slične težine, ispada da je policiji "umaklo" oko 870 kilograma droge.

Prema izjavama zvaničnika urugvajske policije, akcija zaplene je usledila nakon što su proverom podataka o pranju novca, koje su dobili pre dva meseca, došli do saznanja da novac potiče od ilegalne trgovine kokainom. Nekoliko detalja se ne uklapa. Ušće reke Santa Lusija nije "u međunarodnim vodama". Ako su Srbin i Urugvajac zbog nevremena promenili kurs i neplanirano se sakrili u urugvajskim vodama, kako je onda akcija tamošnje policije mogla biti pripremana "dva meseca"? Sva je prilika da im je DEA dojavila: "Eno ih krijumčari u vašim vodama, hapsite ih!"

MOGUĆE VEZE: Ovde se valja podsetiti na dva događaja u Beogradu, u julu ove godine. U ponedeljak 13. jula, u garaži ispod Skupštine grada, pod jednim "maseratijem" pronađena je bomba. Tri dana kasnije uhapšen je vlasnik tog automobila, Ivan Pavlović (35) zvani Iker, pomorac, rodom iz Pljevalja i nastanjen u Beogradu, koji se bavio i trgovinom nekretninama u SAD i Crnoj Gori. Pavlović je osumnjičen da je organizovao kriminalnu grupu koja je iz Južne Amerike krijumčarila kokain u Evropu. To je bilo tačno tri meseca pre ove zaplene. Izvori "Vremena" bliski policiji tada su govorili da je "trgovina nekretninama veoma pogodan način da se opere novac i da je samo pitanje čiji se novac pere". "Blic" je u petak objavio da "uporište među narko-bosovima Latinske Amerike, koji u svojim rukama drže konce krijumčarske mreže kokaina ka Evropi, imaju četvorica srpskih državljana". Nisu navedena imena. Izvor "Vremena" blizak MUP-u kaže da su "sva četvorica teoretski mogla da dospeju u visoko narko-dilersko društvo, pa se ništa ne sme potpuno isključiti. Za to je najbitnije imati jako mnogo para." On ipak skreće pažnju da jedan trenutno ima druge probleme sa pravosuđem, što pak ne znači da njegov novac ne može da radi dalje za njega. Za drugog nema čvrstih indicija da ima potrebne veze u Južnoj Americi. Treći jeste "veoma sposoban, ali ga bije glas da ima izuzetno preku narav, što je veliki minus ako želite da poslujete sa narko-kartelima, koji su se naučili pameti na Eskobarovom primeru i vole da rade u tišini". Ostaje četvrti, kod koga se "mnogi delići mozaika uklapaju, ali nema onoga što bi ukazalo na to da ima sve što je potrebno da bi bio deo ovako velikog posla".

Međutim, kada se poveže način na koji je transportovan zaplenjeni kokain, za to neophodne veze među pomorcima, saznanja o pranju novca kao izvoru informacije o tome šta je pravi posao u pozadini, nekretnine u SAD, poreklo droge i bezbednosne službe triju država za koje znamo da su učestvovale u akciji razbijanja ove krijumčarske mreže – sve kockice polako dolaze na svoje mesto. Ostaju najmanje dva pitanja: da li je neko ovde "ispričao sve što zna", ili su policajci iz više zemalja zajedničkim naporima sklopili mozaik bez insajderske pomoći, i da li je isto prezime i mesto boravka uhapšenih Ivana i Nikole Pavlovića samo slučajnost?


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST