<< VESTI | | 12.10.2009 20:54

 

Horor prodavci posuđa

Dvojica muškaraca koji se predstavljaju kao Romi i Mađari, "upali" u stanove starica i terali ih da kupe šerpe i escajg

U petak 9. oktobra oko dva sata popodne u kuću jedne osamdesetšestogodišnje starice u Banji Koviljači ušla su dva nepoznata muškarca, gurajući ispred sebe veliku kutiju koja je jedva prošla kroz ulazna vrata. Nisu pitali da li smeju da uđu. Žena se pobunila protiv očigledne drskosti, ali to ih nije nimalo omelo u njihovom naumu. Kada su ušli, mlađi muškarac je stao na ulazna vrata, a stariji je kutiju uprkos daljem protivljenju domaćice dogurao do kraja predsoblja i tek tada progovorio. Objasnio je da su njih dvojica otac i sin, da su Mađari, a zatim, neuverljivo se trudeći da zvuči kao Mađar koji loše govori srpski jezik, nastavio: „Znamo da si bogata. Mi smo trgovci i hoćemo da ti prodamo našu robu." Zatim je iz kutije počeo da vadi razne šerpe i lonce. Uzalud je starica pokušavala da im objasni da njoj ne treba posuđe, da živi od skromne porodične penzije... Nastavili su da insistiraju da neće otići dok od njih ne kupi nešto. Umesto šerpi i lonaca, ponudili su joj komplet escajga, kakav se za 10 do 20 evra može kupiti na najbližem buvljaku, i za njega uporno i nepopustljivo zahtevali 150 evra.

Posle dužeg ubeđivanja i nakon insistiranja dvojice muškaraca da „do mraka moraju da pređu mađarsku granicu", videvši da nema kud, starica je podlegla snažnom verbalnom pritisku, i priznala da ima samo 120 evra i ništa više pod milim bogom. Dok je otišla da sa „skrovitog mesta" uzme sav svoj imetak, stariji muškarac ju je, kao kobac, pratio oštrim pogledom, a mlađi se nije pomerao sa ulaznih vrata. Kada su dobili sav staricin imetak koji je uzela sa „skrovitog mesta", ostavili su joj inkriminisani escajg, izgurali kutiju napolje, seli u auto i odvezli se u nepoznatom pravcu. Kada se bakica oporavila od prvog šoka, pozvala je komšije, koji su se odmah sjatili. Pomoć komšija se svela na pregledanje escajga i savete da nikome, a naročito policiji, ne govori šta joj se desilo, jer se „prodavci" mogu vratiti i ubiti je, a lokalnu policiju „ionako baš briga".

Bakici su bila potrebna dva dana da skupi dovoljno hrabrosti da svojoj porodici ispriča šta joj se dogodilo. U razgovoru sa gerijatrijskom sestrom koja povremeno obilazi staricu, porodica je saznala da su dotična dvojica posetila još jednu njenu klijentkinju, da se i kod te starije gospođe sve odigralo na skoro identičan način, osim što je ona za 200 evra koje nije želela da potroši dobila 6 bezvrednih šerpi i lonaca. Ovaj prepad se dogodio desetak dana ranije, a prva starica je negovateljici ispričila da su dva muškarca bili Romi, da su je „pratili po kući" i da su se odvezli u „crnom džipu".

Za razliku od prve za sada poznate žrtve, druga bakica je, posle nagovaranja porodice, o svemu obavestila policiju. Sada su oni na potezu i imaju priliku da ubede svoje sugrađane da im je ipak stalo do njih.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST