<< VESTI | | 12.10.2009 10:26

 

Slučaj Dokić i slučaj Vučinić

Kako su povezana dva sudska slučaja, udaljena „čitavu jednu krivično-pravnu svetlosnu godinu"

Damir Dokić, osuđen na 15 meseci zatvora zbog pretnji australijskoj ambasadorki u Srbiji Kler Birdžin, započeo je štrajk glađu u pritvornoj jedinici Kazneno popravnog doma u Sremskoj Mitrovici. Po rečima njegovog branioca Bosiljke Đukić, otac poznate teniserke odbija da uzima čak i lekove, iako je šećerni bolesnik. Razlog za to je „pristrasno postupanje suda" u njegovom slučaju i saznanje da mu je „pravda nedostupna".

Ovakav revolt izazvala je presuda Trećeg opštinskog suda po kojoj je Siniša Vučinić osuđen na (samo) uslovnu kaznu zatvora (nakon što je pretio da će se potruditi da poslanik SDU Žarko Korać i novinar „Vremena" Miloš Vasić završe kao ubijeni premijer Srbije i slao telegrame saučešća „povodom smrti Vasića".).

Potparol republičkog tužilaštva Tomo Zorić najavivši žalbu u slučaju Vučinić rekao je agenciji Beta da i tužilaštvo smatra da je kazna Siniši Vučiniću preblaga, jer je za veoma sličnu situaciju Damir Dokić osuđen na zatvor. Komentarišući ovo, Vučinićev advokat izjavio je da su, po zakonu, slučaj Dokić i slučaj njegovog klijenta jedan od drugog udaljeni za „čitavu jednu krivično-pravnu svetlosnu godinu", a glavna razlika je arsenal oružja koji je pronađen kod Dokića, kao i objekat pretnje, jer je Dokić pretio ambasadorki strane države.

Podsetimo, nakon pisanja australijske štampe o lošem postupanju Damira Dokića prema svojoj ćerki, on je telefonom zvao ambasadu Australije i pretio da će zoljom ubiti ambasadorku, ukoliko ne reaguje na te napise, i da neće poštedeti ni njenog supruga. Zbog ovoga, i nedozvoljenog držanja oružja i eksploziva, on je na ponovljenom postupku (prva presuda je bila poništena) osuđen na godinu i tri meseca zatvora. To je vrlo teško podneo.

Prema pisanju pojedinih dnevnih listova, Dokić je već spremio oproštajno pismo i testament kojim svu svoju imovinu ostavlja Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Tražio je takođe da bude upućen u samicu, što mu nije odobreno jer je, kako je objašnjeno, samica za one koji se nedisciplinovano ponašaju, a on poštuje kućni red.

Damir Dokić i Siniša Vučinić opet pune novinske stupce. Dokić tvrdi da neće živ izaći iz pritvora. Vučinić sada ne daje izjave, ali Tužilaštvo za ratne zločine proverava navode iz intervjua nemačkom nedeljniku „Špigl", datom pre 17 godina, u kojem tvrdi da je učestvovao u ubistvima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST