Loader

Srbija u Južnoj Africi

10.oktobar,23:57

Fudbaleri Srbije sa 5:0 protiv Rumunije obezbedili učešće na svetskom prventstvu

Fudbalska reprezentacija Srbije kolo pre kraja kvalifikacija obezbedila je učešće na svetskom prventstvu koje se igra naredne godine u Južnoj Africi. U Beogradu je ostvarena ubedljiva pobeda nad reprezentacijom Rumunije – 5:0.

Ovaj uspeh je zanimljiv i zato što ga je ostvario tim koji je u žrebu za grupu bio u „trećem šeširu“. Kako sada stvari stoje biće to jedini evropski tim iz grupe takvog kvaliteta koji je obezbedio direktne kvalifikacije. Bivši svetski prvak i aktuelni fudbalski vicešampion sveta, Francuska, kao druga u našoj takmičarskoj grupi svoje mesto među najboljima tražiće u doigravanju.

Rumuni nisu imali nikakve šanseda se kvalifikuja za SP, osim da nama pomrse konce. Igrali su neambiciozno što je izabranicima Ratomira Antića olakšalo posao. Pred oko 45.000 gledalaca tim Srbije je dominirao, a na kraju je igrao i egzibiciono.

Utakmica se lomila od 29. minuta do prvog gola za naš tim koji postigao Žigić u 37. minutu. Naime, posle tečne igre fudbalera Srbije i nekoliko dobrih akcija ali bez prave šanse, s agresivnim pritiskom na zadnji i srednji red rumunskog tima, Rumuni su počeli da igraju oštrije, na seckanje i prekide. Od pomenutog 27. minuta, kada je žuti karton dobio fudbaler gostiju Kristea, usledilo je još četiri žuta kartona: Rac u 29. minutu, Varga (30), Mutu (32) i Luković, Srbija, (33. minut).

To je bio period kada je pretilo umrtvljavanje igre i stvaranje dodatne nervoze među igračima. Na sreću nakon dobro izvedenog kornera ( Krasić) Nikola Žigić se sjajno izvukao na sedam metara u visini prve stative i gotovo bez skoka glavom poslao loptu u meržu kraj suprotne stative.

Rumuni su u drugo poluvreme ušli još bezvoljniji. To je otvorilo prostor dvojici najatraktivnijih igrača Srbije Krasiću i Jovanoviću. Počelo je njihovo veče. Krasić je naime već u 49. minutu izbacio Pantelića u šesnaesterac protivnika, a ovaj preciznim šutom povisio rezultat na 2: 0. Krasić je počeo i napad iz koga je udarcem pod prečku Kuzmanović u 77 minutu povisio rezultat na 3:0.

Onda se lopte dočepao Jovanović i nije je puštao do kraja meča, pa je u egzibicionom stilu šetao kroz depresivnu protivničku odbranu, a svoju igru je krunisao sa dva gola – 85. i 90. minut.

U timu Srbije nije bilo slabog igrača. Odličnu partiju, koja se dopala publici, odigrao je i Pantelić. Žigić je bio pravi „sidraš“ i primio je najviše udaraca na utakmici. Srednji red je bio standardan, a odbrana bez puno posla.

Selektor Antić uspeo je da napravi tim koji se prepoznaje i igra fudbal koji se ljudima dopada. I ranije su se naši fudbaleri kvalifikovali za velika takmičenja, ali odavno reprezentacija nije imala prepoznatljivu igru i čvrst kostur tima. To je veliki uspeh selektora.

Naredni meč u grupi protiv Litvanije, igra se u sredu 14. oktobra, samo je formalnost, ali ovaj tim ima ozbiljne sportske i takmičarske predispozicije i čini se da će ga odigrati odgovorno.

Navijanje je bilo korektno, a u centralnoj loži „Marakane“ bio je ponovo već viđeni dvojac Tadić – Dodik. Slavlje je nastavljeno na ulicama Beograda i u drugim gradovima Srbije.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve