Loader

Berluskoni izgubio imunitet

08.oktobar,11:37

Premijer Italije Silvio Berluskoni će zbog utaje poreza i korupcije morati da ide na suđenje

Premijer Italije Silvio Berluskoni će ipak zbog utaje poreza i korupcije morati da ide na suđenje. I to ne samo jedno. Do sada ga je od čitavog niza krivičnih optužbi štitio zakon o imunitetu koji je napravljen upravo zbog i za njega. Vrhovni sud Italije u sredu je oborio taj zakon kao neustavan. Svaki čovek jednak je pred zakonom, glasilo je obrazloženje.

Berluskoni je praktično do sada bio pravno nedodirljiv. Sporni zakon o imunitetu parlament je uz štro negodovanje opozicije po drugi put doneo jula 2008. Sličan zakon već ranije je jedna od tri Berluskonijeve vlade progurala kroz parlament, da bi ga 2004. oborio Ustavni sud Italije. Kako je došao na vlast, premijer Italije je se ponovo zaštitio od pravnog gonjenja.

Berluskoni će na sudu morati da se pojavi najmenje u dva krivična procesa:

– U slučaju „Mils“, u kome je Berluskoni navodno platio jednom advokatu iz Londona da ćuti o offshore aktivnostima njegovih kompanija. Advokat Dejvid Mils je zbog falsifikovanja iskaza koji su išli u prilog Berluskoniju u februaru osuđen na četiriipo godine zatvora. Optužen je i Berluskoni, ali je proces protiv njega morao da bude obustavljen zbog imuniteta.

– U slučaju „Mediaset“ Berluskoni je optužen za utaju poreza pri prodaji televizijskih prava.

Prema 140 strana dugoj sudskoj presudi donetoj u subotu, samo nekoliko dana pre nego što će vrhovni sud Berluskoniju skinuti imunitet, njegov medijski holding Finivest mora da plati 750 miliona evra odštete holdingu ljutog proitvnika Karla de Beneditija. Novac De Beneditijeva industrijska grupa CIR treba da dobije zbog jedne sudske presude iz 1991. godine, na osnovu koje je Berluskonijev Finivest preuzeo kontrolu nad milanskom izdavačkom kućom Mondadori. Krivični sud je više godina kasnije presudio da je sudska presuda iz 1991. godine u korist Berluskonija „kupljena“ – zbog zastarevanja slučaja Berluskonija zbog toga više nisu krivično gonili. Iako nova presuda nema uticaja na kontrolu Mondadorija, ipak je to za Berluskonijev Finivest težak finansijski udarac.

Opozicija presudu ustavnog suda slavi kao pobedu demokratije i kraj ere Silvija Berluskonija, kome do sada raznorazni skandali sa diverznim konkubinama, damama za poslovnu pratnju, pa ni u najmanju ruku ne primereno družbovanje sa jednom maloletnicom, zbog čega ga je supruga na kraju ostavila, politički nije naškodilo. Sedamdesettrogodišnji Premijer će sada, međutim, umesto da se bavi nužnim reformama u Italiji i pokretanjem posrnule privrede, sve više vremena morati da provodi na sudu.

Iz Berluskonijevog tabora presudu Ustavnog suda ocenjuju kao „politčki motivisanu“ i najavljuju da će premijer nesmetano da vodi zemlju do kraja petogidišnjeg mandata. Berluskoni je izjavio, da je siguran da će ga „poštene sudije“ osloboti bilo kakve odgovornosti u pomenutim slučajevima. On je Ustavni sud napao da je pod uticajem levice i predsednika Italije Đorđa Napolitana. Sukob Napolitana i konzervativnog, desno orijentisanog Berluskonija sa njegovim još desnijim koalicionim partnerima odavno traje. Napolitano (84) se borio protiv fašista u u dobroj meri pridoneo tome da se jaka komunistička partija Italije reformiše u socijaldemoktratsku stranku.

Dobro za Italiju u čitavom ovom cirkusu oko Berluskonija, čija se vladavina pretvorila u televizijsku sapunicu, je što se pokazalo da je Vrhovni sud uprkos svoj finansijskoj, političkoj i medijskoj moći premijera dokazao svoju nezavisnost. On je oborio „Lodo Alfano“ – zakon koji Berluskonija stavlja iznad zakona.

Naravno da državnici u većini evropskih zemalja više ili manje uživaju pravni imunitet kako bi mogli nesmetano da obavljaju svoju funkciju i da ne bi morali da se odazivaju svakojakim privatnim optužbama.

Ali Berluskoni nije normalni evropski državnik, piše nemački „Špigel“. Recimo da Boris Tadić, pored toga što je na mala vrata mimo ustava uveo predsednički sistem, poseduje pored milionskih nekretnina i televiziju „Pink“ i „Avalu“ i FK „Crvenu zvezdu“, pa još i izdavačku kuću „Politika“ – to bi onda odgovaralo vladivani Silvija Berluskonija u Italiji.

Gotovo je izvesno da će Berluskoni pokušati ponovo – po treći put – da kroz parlament progura zakon o sopstvenom imunitetu. Pretpostavlja se da bi mu za to zbog procedure bilo potrebno oko godinu dana. Do tada on će pred zaknom biti običan građanin dostupan sudu, koji će, kako pišu italijanske novine izvan Berluskonijevog uticaja, morati da rade brzo i efikasno. Italiji svakao predstoji gruba borba u državnim institucijama, koja bi mogli poptuno da parališe zemlju.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve