Loader

Galbrajt najuren iz Avganistana

08.oktobar,11:01

U Ujedinjenim nacijama izbio je skandal zbog toga što je 30. septembra razrešen Piter Galbrajt (Peter Galbraith), koji je bio No. 2 UN diplomata u Kabul

U Ujedinjenim nacijama izbio je skandal zbog toga što je 30. septembra razrešen Piter Galbrajt (Peter Galbraith), koji je bio No. 2 UN diplomata u Kabulu. Ugledni američki konzervativni list Kriščen sajens monitor sugeriše da međunarodna zajednica izbegava da ispita veliku izbornu krađu tokom avgustovskih predsedničkih izbora u Avganistanu, i da daje blagoslov ponovnom izboru 52-godišnjeg Hamida Karzaija koji je 20. avgusta dobio kao je dobio 54,6 odsto glasova, a njegov konkurent, bivši ministar spoljnih poslova 49-godišnji Abdul Abdul – 27,8.

Galbrajt, koji je raniji pokušavao da zauzme čvrst stav o toj izbornoj prevari, i zahtevao ponovno prebrojavanje glasova, iznenada je napustio Avganistan sredinom septembra na zahtev specijalnog predstavnika UN Kai Eidea, da bi 30. septembra iz UN došlo saopštenje da ga je smenio generalni sekretar UN Ban Ki-Mun. Za visokog činovnika UN u Avganistanu ovaj saradnik Ričarda Holbruka je postavljen marta 2009. Po Kriščen sajens monitoru, incident s Galbrajtom pokazuje da međunarodna zajednica štiti Karzaija zato što tamo nema bolje opcije. U komentaru se upotrebljava izraz «circling the wagons around Karzai», što podseća na scene iz kaubojskih filmova kada naiđu Indijanci, a kauboji postave kola u krug radi odsudne odbrane. Ruski listovi zapažaju taj skandal i, kao Izvestija, pišu o rešenju genseka OON Ban Ki Muna uz koje ide obrazloženje da je ono doneto «v interesu misije», i uz izražavanje podčinenom Galbgrajtu «blagodarnosti za za obavljeni posao». O razlozima za Galbrajtovu demisiju u Munovom saopštenju ne govori se ništa. Sam visoki činovnik Galbrajt nije saglasan s rešenjem genseka i u intervjuu BBC-u izajavljuje da su ga najurili zato što nije hteo da zatvori oči pred izbornom krađom u Avganistanu 20 avgusta, da ima dovoljno dokaza da je bilo falsifikacija», ali da njegov neposredno nadređeni, šef misije UN u Avganistanu Norvežanin Kai Eide «nije hteo da obnaroduje te fakte». I u intervjuu Tajmu izjavljuje da nije spreman da žmuri, a da njegov šef umanjuje tu izbornu aferu.

BBC je u ponedeljak 5. novembra emitovao izjavu portparola Ujedinjenih nacija Farhana Haka koji odbacuje tvrdnje Pitera Galbrajta da je misija Svetske organizacije favorizovala aktuelnog predsednika Hamida Karzaja. Glavni rival predsednika Karzaja na nedavnim izborima takođe je postavio pitanje neutralnosti Ujedinjenih nacija nakon što je bivši zvaničnik UN, Piter Galbrajt, optužio Kaja Eidea da ignoriše izborne prevare.

U komentaru BBC se kaže da komplikacije u pogledu formiranja kredibilne vlade u Kabulu ometaju planove Sjedinjenih država i NATO-a da prebace više tereta borbe protiv Talibana na same Avganistance i tamošnje vlasti.

Piter Galbrajt, sin čuvenog ekonomiste Džona Keneta Galbrajta, bio je prvi američki ambasador u Hrvatskoj od 1993. do 1998. Smatra se da je 1995. bio koautor i jedan od medijatora prilikom potpisivanja Erdutskog sporazuma. Bio je posle u Istočnom Timoru, gde je učestvovao u formiranju vlade i u pregovorima o pomorskoj granici s Australijom. Azija je, reklo bi se, predmet njegovog primarnog interesovanja: napisao je mnogo izveštaja o Iraku, posebno se interesovao za Kurdistan, a 1987, on je zvonio na uzbunu zbog Sadamovog sistematičnog uništavanja Kurdskih sela i možda doprineo uvođenju sankcija protiv Iraka. Podržava nezavisnost Kurdistana i traži da Irak bude podeljen u tri dela…

Međunarodna zajednica, specifično NATO saveznici, piše Kriščen sajens monitor, rvu se oko nalaženja nove strategije u Avghanistanu, koji neki zapadni listovi počinju da nazivaju «grobljem carstava», pa kažu da je Tamo Aleksandar Veliki skoro ubijen, da su se otuda poniženi povukli Džingis Kan, Britanci i Sovjeti… Pojava dajdžestirane istorije u novinama obično odražava neku tešku političku zavrzlamu.

Iz ovdašnje perspektive može biti zanimljivo to što su neki pomenutih političara, «univerzalnih majstora», u opasnom poslu razgradnje i izgradnje država, bili na praksi na Balkanu, koji poneki takođe nazivaju grobljem carstava (zbog toga što je pre 95 godina u ratu započetom austrugarskim ratom na Srbiju propali Habzbuzi, Romanovi, i kajzer Viljem). Ovde su tokom ratnog raspada SFRJ bili, a sad su tamo, junak naše priče Galbrajt, Kai Eide, Ričard Holbruk, Pedi Ešdaun… Daleko im lepa kuća.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve