Loader

JAT ponovo leti

02.oktobar,09:24

Posle tri dana kompanija "JAT tehnika" obustavila je štrajk

„JAT ervejs“ je „JAT tehnici“ dao je garancije da će do ponedeljka da izmiri svoja dugovanja. Prema „Tehnici“ resorno ministarstvo je dalo obećanje da će da isplati avgustovske plate. Na to je „Tehnika“ ponovo počela da servisira avione srpskog nacionalnog avio prevoznika.

29. septembra „JAT tehnika“ prestala je da servisira avione „JAT ervejsa“ zbog neizmirenog dugovanja od oko 1,2 miliona evra. „Ervejs“, prema procenama, dnevno je gubio oko 500.000 evra.

Od početka štrajka, stručnjaci iz „JAT tehnike“ kontrolisali su i servisirali avione svih kompanija, osim Jatovih, a bez tehničkog servisa avioni nemaju dozvolu za letenje. Generalni direktor „JAT Ervejsa“ Srđan Radovanović za B92 je politiku „JAT tehnike“ ocenio kao ucenjivačku s obzirom da ova kompanija jedina ima dozvolu da servisira avione u Srbiji. U svrhu vršenja pritiska na „Tehniku“ da obustavi štrajk, u „JAT Ervejsu“ rekli su da će tražiti nadoknadu štete i ukoliko se štrajk nastavi planirali su da oforme tim servisera letilica u okviru kompanije.

Sa druge strane, plate zaposlenima u „JAT tehnici“ kasne više od mesec dan. „JAT tehnika“ izdvojena je iz JAT –a 2005. godine, a oba preduzeća su i dalje u državnom vlasništvu. Tender za privatizaciju „JAT -a“ oktobra prošle godine bio je neuspešan, a kompanija konstantno posluje sa gubitkom. U prvoj polovini tekuće godine gubitak kompanije bio je skoro 15 miliona evra, što zbog ekonomske krize što zbog nekonkurentnosti na svetskom tržištu.

Prema starom ugovoru JAT je Tehnici bio obavezan da isplaćuje godišnju apanažu od 16 miliona evra, bez obzira na vrstu i obim obavljenog posla. Prema saopštenju „JAT Ervejsa“ iz tog ugovora potiče dug. Od 1. septembra plaćanje treba da se obavlja na osnovu obavljenog posla.

Direktor “JAT tehnike“ Srđan Mišković rekao je da se pregovara sa Vladom i da je kompanija predložila Ministarstvu za infrastrukturu da im se isplate tekuća dugovanja, kako bi zaposleni dobili plate i da dok se ne dođe do rešenja problema neće prestati sa štrajkom.

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić najavio je da će vlada razmotriti predlog programa poslovanja i konsolidacije „JAT Ervejsa“ , a sa tim i problem dugovanja „JAT tehnici“. Njegovo je mišljenje da radnici „JAT tehnike „nemaju toliko male plate da bi se ovako ponašali“.

Miša Brkić, urednik ekonomske redakcije u listu „Politika“ smatra da političari treba da kažu već jednom da je Jugoslovenski aerotransport istorija i da od tog „JAT -a“ nije uspelo da se naparavi „JAT ervejs“ iz raznoraznih okolnosti a pre svega zbog bolećivosti političara.

– Mislim da je ovo dobra prilika da se „JAT tehnici“ skrene pažnja i podseti da je ona privredni subjekt na tržištu pa ako hoće da ima posao neka ga traži i neka onda na osnovu toga deli plate. Takođe i zaposlenima u „JAT – u“ treba reći da se Srbija oslobodila te iluzije da je dobro po svaku cenu imati nacionalnu aviokompaniju“ – rekao je za B92 Brkić.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve