Loader

Preminuo Francuz Bris Taton

01.oktobar,12:09

Državni organi nagoveštavaju obračun sa huliganima i "navijačkom mafijom"

Francuz Bris Taton, koga su huligani napali u centru Beograda, preminuo je u utorak u 10 sati u Kliničkom centru Srbije, potvrdio je agenciji Beta portparol KCS Drago Jovanović. Taton je pretučen 17. septembra u jednom kafiću na Obilićevom vencu u centru Beograda usred bela dana dok je sa prijateljima pred utakmicu beogradskog Partizana i francuskog Tuluza pio piće. (Opširnije o čitavom slučaju u idućem broju „Vremena“ koje izlazi u četvrtak)

Učestalo nasilje usmereno protiv stranaca izazvalo je široku polemiku u društvu i nateralo državne organe da hitno nešto preduzmu. Bezbednosne službe su u četvrtak Savetu za borbu protiv nasilja u sportu predali podatke o kriminalcima koji navodno koriste navijačke grupe najvećih srpskih fudbalskih klubova kao „paravan za klasične mafijaške organizacije i koje godinama zgrću ogroman novac od kriminala“, prenosi „Press“ i još piše da bi policija uskoro mogla da krene u veliku akciju protiv „navijačke mafije“

Huligani, navijači, ultradesničari, tabadžije, homofobisti, bacači baklji u pune autobuse, nasilnici, maloletni delikventi i drugi, kao što plakati u Beogradu kažu – neljudi, su bili više nego „aktivni“ u septembru. Život je izgubio jedan mladić, povređeno je četvoro stranaca i više od deset državljana Srbije koji jednostavno nisu imali sreće što su našli na putu nasilničkim grupama. Uhapšeno je preko stotinu lica osumnjičenih za nasilničko ponašanje i ugrožavanje javnog reda i mira.

Događaji u kojima su stradali Lekvel Kale, u javnosti poznatiji kao „državljanin Libije“, Džejms Braun – „Australijski državljanin“, Kraudi Dž. Entoni – „Britanac“ i „navijač Tuluza“ Bris Taton, neće uticati na dobijanje belog šengena za Srbiju, ali će ući u godišnji izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evropskih integracija, rekao je potpredsednik vlade Božidar Đelić. Ambasador Francuske u Srbiji Žan-Fransoa Teral je za „Blic“ rekao da ga „iznenađuje što još nije pronađen način borbe protiv tog zla“, ali da Francuska neće menjati svoju politiku prema Srbiji i njenim integracijama u Evropsku Uniju.

Da je vlast odlučila da nešto menja u odnosu sa navijačima videlo se već prošlog vikenda na novosadskom stadionu „Karađorđe“. Na tribinama su po prvi put u istoriji srpskog fudbala sedeli sudija za prekršaje i javni tužilac s namerom da na licu mesta osude prekršioce pravila sportskog navijanja. Nikakvih incidenata nije bilo, s obzirom na to da je policija na ulazu u stadion pre početka meča privela 46 osoba koje su ili bile pijane ili kod sebe imale zabranjenu pirotehniku.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve