Loader

Holivudka pljačka – švedska, a naša

01.oktobar,09:14

Bivši pripadnici "crbenih beretki" u spektakularnoj akciji opljačkali trezor u Stokholmu. Ministar Dačić upozoravao švedsku policiju

U sredu 23. septembra u 5.16 ujutru spustili su se iz helikoptera, razbili krovni prozor i koristeći eksploziv unutar zgrade opljačkali trezor G4S u Stokholmu. Koristili su beli helikopter Bell 206 Jet Ranger ukraden od firme Roslagens u Norteljeu. Poleteli su sa terminala Vestberga velikom brzinom u brišučem letu.Vojni eksperti su izjavili agenciji DPA da je pilot helikoptera verovatno bio veoma iskusan, obzirom da je let izveden u rano jutro i da je mesto sletanja u blizini nekakvog visokog drveća. U grupi je, pišu švedski mediji, bilo desetak osoba.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je policija Srbije preko oficira za vezu obavestila Švedsku da bivši pripadnici „crvenih beretki“ pripremaju pljačku u toj zemlji, ali da oni očigledno nisu sprečili počinioce. On tvrdi da u toj akciji nisu učestvovali samo članovi kriminalnih grupa iz Srbije, već i iz Švedske.

Policijski izvori u Švedskoj potvrdili su medijima da je švedska policija od srpskih kolega primila obaveštenje o planiranoj pljački, ali odbija pretpostavku da je zanemarila tu informaciju.

Navodno su informcije govorile da će se pljačka desiti nedelju dana ranije. U to vreme policija je navodno nadgledala potencijalne pljačkaše u operaciji nazvanoj KKP 4.

Tokom te operacije radi monitoringa različitih depoa novca došlo je, kako se tvrdi, do pomeranja policijskih helikoptera sa heliodroma Mitinge i Vermdo na druge lokacije.

Pošto se ništa nije desilo, operacija je opozvana. Onda je izvršena pljačka i policijski helikopteri iz baze Mitinge nisu mogli da intervenišu. Navodno je radi izazivanja konfuzije i neka lažna bomba podmetnuta blizu policijskog hangara. Zgrada G4S je, inače, bila u potpunosti pokrivena kamerama.

Švedska policija je za pljačku ili pomaganje u pljački uhapsila šestoricu osumnjičenih starosti od 21 do 36 godina. Svi oni su sa područja Stokholma, a neki imaju kriminalni dosije. Među njima je i jedan 34-godišnjak za koga se zna da je učio da pilotira helikopterom u Roslagen Helikopterflig u švedskom centru za helikoptersku obuku u mestu Nortelje severno od Stokholma. Njegov advokat je opomenuo policiju i zbog ono malo podataka koje je iznela u javnost. Po švedskom zakonu policija ne saopštava detalje o osumnjičenima, pa ostaje samo medijska spekulacija o tome da su iz helikoptera iskočila dvojica bivših pripadnika crvenih beretki, izvesni Kristijan i Dragan, koji su rodom iz Crne Gore. Štampa tvrdi i da je policija došla do saznanja da je mozak operacije neki Srbin rođen u Bosni, koji je u švedskoj povezivan s kriminalnim poslovima. Ekipi je oružje navodno nabavio Srbin koji je osuđivan zbog otmice jednog od najbogatijih Šveđana.

Pljačkaši su pobegli helikopterom koji je nekoliko sati kasnije nađen na severu Stokholma. Kad je policija stigla na lice mesta helikopter je još uvek bio na krovu. Kako piše švedski list Aftonbladet, u helikopter je bio postavljen eksploziv, kako policija koja je alarmirana u 5.19 ne bi odmah reagovala.

Jedan policijski zvaničnik je rekao reporteru Aftonbladeta da je šest oklopljenih policajaca ušlo u zgradu sto minuta posle pljačke, u 06.55, da bi pretražili zgradu. U zgradi je bila 21 osoba i niko nije povređen. Oni su radili noću prebrojavajući novac banaka i prodavnica iz Stokholma. U 07.37 policijski tim za razminiravanje ušao je u zgradu u kojoj su pljačkaši ostavili eksploziv. Mnoštvo policijskih patrola je poslato u zonu Vestberga, a policija je postavila i barikade.

U 08.15 pljačkaški helikopter je nađen na nekoj livadi severno od Stokholma. „Ovako nešto nisam video u svojoj karijeri. Liči mi na neki kriminalistički film. Ali ovo je istinito. Ispitujemo sve detalje“, rekao je Kjel Lindgren, iz švedske policije. Švedska se smatra trećom zemljom u Evropi po sigurnosti transporta novca. Firma za pružanje sigurnosnih usluga u kojoj se nalazio novac namenjen bankomatima, ponudila je nagradu od milion dolara za bilo kakvu informaciju koja bi omogućila hapšenje izvršilaca pljačke i organizatora.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve