<< VESTI | | 23.09.2009 21:05

 

Izvinjenje za nacionalistički ispad

Gradonačelnik Splita Željko Kerum objasnio je da je zbog nesnalažljivosti u emisiji na HRT-u ispao rasista

Gradonačelnik Splita Željko Kerum koji je pre nekoliko dana na Hrvatskoj radio-televiziji u emisiji "Nedeljom u dva" izjavio da Srbima i Crnogorcima ne bi dopustio ulazak na hrvatsko tržište jer od njih nikada ništa dobro nije bilo, i da nikad ne bi dozvolio da Srbin bude član njegove porodice, pisano se izvinio zbog svojih reči.

"Isključivo zbog moje nesnalažljivosti u takvoj vrsti provokativnih diskusija izrekao sam reči zbog kojih žalim i zbog kojih sam ispao ono što nikada nisam bio - rasista, nacionalno netrpeljiv i isključiv", napisao je Kerum.

Hrvatska radio-televizija sapštila je da izjave njihovih sagovornika nisu stavovi hrvatskog javnog servisa. Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu pregledalo je snimak emisije „Nedeljom u 2", i odlučilo da nema temelja za podnošenje prijave. Međutim, hrvatsko Veće za elektronske medije prekršajnom sudu podnelo je optužni predlog protiv ove televizije tvrdeći da je njihova emisija "Nedeljom u dva" podsticala na nacionalnu netrpeljivost.

Crnogorska ambasada u Hrvatskoj, kao i ambasada Srbije, osudile su izjave Keruma. Predstavnici hrvatskog Ministarstva inostranih poslova poručili su da izjave Keruma ne odražavaju stav ministarstva i da su neprimerene i neprihvatljive.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST