Loader

Slučaj Bitići: Oslobođajuća presuda

24.septembar,17:54

Veće za ratne zločine oslobodilo je Sretena Popovića i Miloša Stojanovića krivice za ubistvo braće Bitići 1999. godine

Veće za ratne zločine u Beogradu oslobodilo je 22. septembra Sretena Popovića i Miloša Stojanovića krivice na suđenju za pomaganje u ubistvu braće Bitići 1999. godine. Tužilaštvo za ratne zločine nije zadovoljno izrečenom presudom i najavilo je žalbu, dok branilac optuženih advokat Božo Prelević očekuje da će i nakon odluke Vrhovnog suda Srbije presuda ostati – nepromenjena. Prelević je novinarima okupljenim ispred specijalnog suda još rekao i da je „ubistvo braće Bitići je gnusan i težak zločin, ali u postupku nije utvrđeno ko ih je ubio i koji je motiv za to bio“.

Obrazlažući oslobađajuću presudu Popoviću i Stojanoviću, predsedavajući sudskog veća Vesko Krstajić rekao je da „radnje opisane u preciziranoj optužnici od 3. septembra tokom dokaznog postupka nisu dokazane“. Kako je naglasio, u izmenjenoj optužnici izostavljena je ranija kvalifikacija „saizvršioci u ubistvu“ koja je Popovića i Stojanovića teretila za pomaganje u ubistvu. Nova optužnica teretila ih je za povredu prava na pravično suđenje i mučenje. „Nakon oko 50 i više saslušanih svedoka i veštaka došli smo do zaključka da ne stoje radnje koje se njima stavljaju na teret“, naveo je Krstajić. On je naveo da su braća Bitići imala status ratnih zarobljenika i da u tom slučaju ne može biti govora o njihovom protivpravnom hapšenju ispred zatvora u Prokuplju što se Popoviću i Stojanoviću stavlja na teret. Krstajić je, međutim naveo da „opterećuje činjenica da su tri mlada čoveka stradala na pravdi boga, potpuno nejasno zbog čega i kome je to trebalo“.

Tela 23-godišnjeg Agrona, dve godine mlađeg Mehmeta i 25-godišnjeg Ilija Bitićija pronađena su 2001. godine na površini masovne grobnice u Petrovom selu kod Kladova. Utvrđeno je da su ubijeni u julu 1999. godine, na policijskom poligonu u Petrovom selu, neposredno nakon završetka ratnih operacija na Kosovu. Braća Bitići su se borili u sastavu „Atlantske brigade“ Oslobodilačke vojske Kosova. Bili su američki državljani, rođeni u Ilinoisu, u Čikagu. Pri ulasku u tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju, na teritoriju Kosova, ušli su iz Albanije, bez evidencije kod državnih organa. Pre dolaska na Kosovo, živeli su u Njujorku, gde su imali piceriju. U to vreme majka i rodbina su im živeli u Prizrenu. Odmah posle zavšetka NATO intervencije u tadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji i potpisivanja Kumanovskog vojno-tehničkog sporazuma, pomogli su komšijama, romskoj porodici Mitrović iz Prizrena da se vrate u Srbiju, u Kraljevo, gde su izbegli tokom rata na Kosovu. Zaustavila ih je policija na administrativnoj granici Srbije i Kosova. Zbog kršenja zakona o kretanju i boravku stranaca, odvedeni su u Kuršumliju, gde im je sudija za prekršaje odredio 15-dnevnu kaznu zatvora. Kaznu su izdržavali u zatvoru u Prokuplju. Na zahtev za uslovno puštanje, pušteni su kući tri dana ranije. Na sporedni izlaz iz zatvora u Prokuplju izvedeni su 8. jula 1999. godine. Prema svedočenju njihovog komšije Miroslava Mitrovića, po Agrona, Mehmeta i ilija ispred zatvora su došla dva muškaraca u civilu, u belom automobilu, bez registarskih oznaka. Odvedeni su u bazu Specijalnih antiterorističkih jedinica MUP-a Srbije gde su, nakon dva dana, ubijeni mecima u potiljak, a potom pokopani u masovnu grobnicu u kojoj su već bila tela kosovskih Albanaca. U grobnicama u Petrovom Selu pronađena su tela još 67 muškaraca i sedam žena sa Kosova. Suđenje Stojanoviću i Popoviću, bivšim pripadnicima MUP-a Srbije počelo je 13. novembra 2006. godine. Oni su bili optuženi da su braću Bitići predali nepoznatim pripadnicima MUP-a Srbije koji su ih ubili u julu 1999. godine u Petrovom Selu.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve