<< VESTI | | 21.09.2009 09:16

 

EP u košarci: Srebro za ponos

Španija je u finalu pobedila Srbiju rezultatom 85-63. Ovaj ubedljivi poraz ipak ne sme da baci senku na fantastičan uspeh mladih srpskih košarkaša

Izvesno je, biće razočaranih, onih koji će reći da se srspska košarkaška reprezentacija obrukala u finala Prvenstva Evrope u Poljskoj. Ali ako preovlada zdrav razum gledaće se druga strana srebrne medalje. Uspeh je fantastičan, iznad svakog očekicanja i pred tom činjenicom treba skinuti kapu i selektoru Dušanu Ivkoviću i igračima. Kada su pošli za Poljsku ispratili smo ih sa jedinom željom da budu u prvih 6 i izvade vizu za Svetsko prvenstvo u Turskoj iduće godine. Umesto u prvih 6 bili su "u prva dva", u finalu, osvojivši prvu seniorsku medalju za košarkaški samostalnu Srbiju. Pokazali su da imaju i talenta i srca, a iskustvo će doći s godinama.

Finale nije moglo da se dobije, jer se čuda, čak i sportu, ne dešavaju svaki dan. Srbija je na startu šampionata iznenadila prvog favorita Španiju, ali nije bilo realno očekivati da u finalu ponovi podvig. U međuvremenu, Španci su se tokom turnira digli, uhvatili formu, razigrao se Paul Gasol koji je u prvom meču sa nama šutirao penale 1/8, blistali su Navaro, Rudi Fernandez, Riki Rubio, Felipe Rejes, Mark Gasol, Raul Lopez... Španci su konačno u 7. pokušaju osvojili zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu i treba im čestitati. Uspelo je to generaciji koja je u Lisabonu 1999. postala juniorski prvak sveta: Pau Gasol, Huan Karlos Navaro, Felipe Rejes, Karlos Kabezas, Raul Lopez... Kao naši zlatni dečaci iz Bormija 1987 (Divac, Kukoč, Đorđevic, Rađa.... Španija je objedinila titule prvaka sveta i Evrope, a ima i olimpijsko srebro iz Pekinga 2008. Ovo je vrhunac generacije koja će igrati još nekoliko godina, ali zenit je dostignut. Kladio bih se već danas da ćemo ih u Londonu 2012, naravno ako se plasiramo, pobediti.

Finale ni jednog časa nije bilo neizvesno. Jedino vođstvo Srbije bilo je 3-2 posle trojke Uroša Tripkovića na početku. Ostatak vremena Španci su trošili na pravljenje razlike a naši na (neuspešno) smanjivanje. U jednom trenutku, u 27. minutu, bilo je podnošljivih 14 poena (58-44) ali već koji minut kasnije 66-44, da bi u 36 minutu semafor pokazivao 79-50... Može nam biti žao što naši igrači nisu pružili veći otpor, ali razloga za ljutnju nema. Naprotiv, moramo biti ponosni na srebro koje, iskreno rečeno, baš niko nije očekivao. Bilo je odličnih utakmica, ali i padova, što je odlika svakog mladog tima. Samo velika takmičenja i velike utakmice, kao ona protiv Slovenije i ova protiv Španije, donose neophodno iskustvo. Ovaj tim Srbije je sebi obezbedio učešće na Svetskom prvenstvu 2010., a neće morati da igra ni kvalifikacije za Evropski šampionat 2011. u Litvaniji.

Glasovi novinara odlučili su, a nije ni bilo posebno teško, da MVP Šampionata bude Španac Pau Gasol. Uz njega u idealnu petorku izabrani su Miloš Teodosić (Srbija), Rudi Fernandez (Španija), Vasilis Spanulis (Grčka) i Erazem lorbek (Slovenija).

Posle svega košarkaški svet je konstatovao: Srbija se vratila.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST