Loader

Istraga protiv Rodića

18.septembar,15:20

Sumnja se da je Rodić utajio porez i oštetio državu za više od 203 miliona dinara

Protiv vlasnika „Kurira“ Radisava Rodića, zbog sumnje da je izvršio utaju poreza, u petak, 18. septembra podnet je zahtev za sprovođenje istrage.

Portparol republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić u izjavi za medije rekao je da se sumnja da je Rodić utajio porez i oštetio državu za više od 203 miliona dinara. Rodić je navodno izbegao plaćanje poreza na promet u iznosu od 115,3 miliona dinara i poreza na dohodak građana u iznosu od 88 miliona dinara.

„Na osnovu naredbe istražnog sudije prikupljeni su dokazi iz kojih proizlazi osnovana sumnja da je Radisav Rodić izbegao plaćanje poreza jer nije prijavio stečene prihode, i to porez na promet proizvoda, porez na prihode od kapitala kao i porez na ostale prihode“, rekao je Zorić.

Istraga je pokrenuta, objasnio je Zorić, na osnovu krivične prijave koju je podnela Poreska uprava. „Ovde se uopšte ne radi o primeni novog Zakona o javnom informisanju već Krivičnog zakonika koji važi za sve građane naše države“, dodao je Zorić. Za to krivično delo zaprećeno je, uz novčanu, i kaznom do osam godina zatvora.

Zaposleni u redakcijama listova „Glas javnosti“, „Kurir“ i „Grom“, u čijim prostorijama uz pratnju policije borave poreski inspektori, u otvorenom pismu upućenom predsedniku Srbije Borisu Tadiću apelovali su da spreči „teror nad njima“ i naveli da je Tadić potpisivanjem Zakona o informisanju „otvorio vrata najgrubljem kršenju ljudskih prava u novijoj istoriji Srbije“.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve