Loader

Kiosci bez novina

17.septembar,21:03

Na kioscima „Future Plus", distributera štampanih izdanja, duvanskih proizvoda i ostale komercijalne robe, od utorka su rafovi za štampu polu prazni

Novina nema na kioscima „Future Plus“ jer izdavači ne uspevaju ni menicama da naplate potraživanja zbog toga što je distributer u blokadi za preko pola milijarde dinara piše u saopštenju Asocijacije medija

Na kioscima „Future Plus“, distributera štampanih izdanja, duvanskih proizvoda i ostale komercijalne robe, od utorka nema „Večernjih novosti“, „Blica“, „Politike“, „Presa“, „Ekonomista“, „Vremena“ i drugih štampanih izdanja članica Asocijacije medija. Razlog jesu stotine miliona dinara, koje „Futura“ duguje izdavačima.

U saopštenju Asocijacije medija koje prenosi „Blic“ kaže se da „nije reč o slučajnosti ili trenutnoj krizi već o praksi koja najozbiljnije ugrožava tekuće poslovanja svih novinskih izdavača“. Kako „Večernje novosti“, u tekstu „Vratite nam pare“ kažu, najveći distributer novina u Srbiji je u blokadi zbog duga koji premašuje pola milijarde dinara, a izdavači pozivaju Vladu Srbije da „hitno preduzme mere“ jer ih izjava iz „Future“ „platićemo koliko možemo“, ne zadovoljava.

Ministarstvo kulture je, kako „Blic“ od utorka piše „oštro osudilo neprofesionalno ponašanje distributera štampe“, dok je Nezavisno udruženje novinara Srbije dalo podršku Asocijaciji medija koju između ostalih čine kompanije „Novosti“, „Ringijer Srbija“ koji između ostalog izdaje „Blic“, „Alo“ i „NIN“, „Kolor pres“ koji izdaje „Svet“, „Skandal“, „FHM“ i druge, „Politika novine i magazini“, „Pres pablišing grup“ – Press, „Adria Media“ koji prave „Nacionalnu geografiju“, „Dnevnik“, „Ekonomist“ i NP „Vreme“.

Kompanija čiji je vlasnik biznismen Stanko Subotić po sopstvenoj izjavi prošle godine dugovala je izdavačima oko 400 miliona dinara. U junu je, međutim, kompanija „Novosti“ tužila „Futuru“ jer nije mogla da naplati 53 miliona dinara. Ta „nesolidarnost“ se nikako nije svidela Subotićevom timu koji je odgovorio smanjivanjem distribucije „Večernjih novosti“ sa 54 hiljade na 2.240 primeraka dnevno, koliki je zakonski minimum. U saopštenju oni kažu da je to smanjenje bilo „isključivo iz komercijalnih razloga“.

Od utorka izdavači članovi Asocijacije medija uzvraćaju udarac – jednoglasno i kako kažu „isključivo poslovno“. „Pošto oni ne plaćaju redovno, dug bi bio sve veći. Izdavači svakog dana troše ogroman novac da bi štampali novine, a pošto Futuri ne mogu da naplate, to je bacanje para u bunar“, rekao je početkom nedelje za RTS predsednik Asocijacije medija Veselin Simonović, glavni urednik „Blica“.

„Futura Plus“ je nastala 2006. godine spajanjem lanaca kioska „Duvana“, „Politika prodaje“, „Borbe“ i „Duvan prometa“ i danas ima, kako na njihovom sajtu piše, preko 3.300 zaposlenih. Promenjeni su izgledi kioska, stavljeni su ekrani iznad šaltera na kojima se vrte reklame, a prodavci su dobili uniforme. Rafovi su prošireni tako da daju bolji pregled ponude.

Ove probleme između onih koji većinu novina prave i onih koji ih prodaju mogli bi da iskoriste listovi „Danas“, „Borbe“, „Glas javnosti“, „Pravda“ i „Kurir“ koji se normalno mogu kupiti na svim kioscima.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve