Loader

EP u košarci: Porazom u četvrtfinale

17.septembar,10:07

Ako se svaka škola plaća i ako se ponekad više uči u porazima nego u pobedama, onda onda poraz protiv Turske nije skup, jer nema većih posledica

Plasmanom u četvrtfinale Reprezentacija Srbije ostvarila je prvi cilj na Evropskom prvenstvu u Poljskoj. Učinila je to još pre meča sa Turskom, jer je pobeda Slovenije nad Poljskom i matemački kvalifikovala Ivkovićev tim među 8 najboljih, tamo gde Srbija nije bila još od vremena kada se zvala SR Jugoslavije, odnosno od šampionata u Švedskoj 2003.

Meč sa Turskom bio je više stvar prestiža i borba za prva dva mesta koja daju dan odmora više pred četvrtfinale. U nervoznoj utakmici Turska je pobedila 69-64 posle produžetka a kuriozitet svoje vrste je da naš tim u dodatnih 5 minuta nije dao koš.

Nervoza je učinila svoje, snaga je potrošena u „jurenju“ rezultata, jer su Turci vodili u većem delu meča, najviše 50-42, a u samom finišu trojkom Teodosića, našeg najboljeg igrača, Srbija je povela sa 64-63. Turci su izjednačili sa linije penala, a onda se desila početnička grečka – naš poslednji napad trajao je pune 24 sekunde, odnosno do zvuka sirene koja je označila kraj poseda lopte. Tipično za neiskusni tim. Turci su imali 3,4 sekunde za poslednji napad i uspeli su da daju koš iz odbojke ali je „replay instant“ pokazao da je pogpodak dat posle isteka vremena pa je igran nastavak u kome su do poslednjeg minuta Turci dali 1 koš a mi nijedan da bi posle jednog pogrešnog dodavanja Veličkovića usledila kontra „tri na jedan“ i kraj.

Ako se svaka škola plaća i ako se ponekad više uči u porazima nego u pobedama, onda „škola“ nije skupa a i nema većih posledica. U nekoj komplikovanoj varijanti možemo da budemo i četvrti (da izgubimo u sredu od Litvanije a da Španija dobije Poljsku). Ako budemo bili treći u grupi, što je mnogo realnije, igraćemo sa drugim iz Bidgosca što može biti Francuska (ako izgubi od Grka). Grci mogu biti prvi ili treći, u nekim kombinacijama do drugog mesta mogu da se probiju i Rusi (ali i da ispadnu, ako kojim slučajem izgube od Makedonije), ali o kombinacijama kad dođe vreme.

Zasad je dobro sto naš podmlađeni tim moze ravnopravno da igra sa svakim, ali je nevolja što od svakog može i da izgubi.

Poslednje izdanje

Proterivanje Josipa Broza Tita iz Beograda

Ko je protiv simbola antifašizma Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve