<< VESTI | | 15.09.2009 10:02


 

EP u košarci

 

EP u košarci Porazom u cetvrtfinale V.S Plasmanom u četvrtfinale Reprezentacija Srbije ostvarila je prvi cilj na Evropskom prvenstvu u Poljskoj. Učinila je to još pre meča sa Turskom, jer je pobeda Slovenije nad Poljskom i matemački kvalifikovala Ivkovićev tim među 8 najboljih, tamo gde Srbija nije bila još od vremena kada se zvala SR Jugoslavije, odnosno od šampionata u Švedskoj 2003.

Meč sa Turskom bio je više stvar prestiža i borba za prva dva mesta koja daju dan odmora više pred četvrtfinale. U nervoznoj utakmici Turska je pobedila 69-64 posle produžetka a kuriozitet svoje vrste je da naš tim u dodatnih 5 minuta nije dao koš.

Nervoza je učinila svoje, snaga je potrošena u "jurenju" rezultata, jer su Turci vodili u većem delu meča, najviše 50-42, a u samom finišu trojkom Teodosića, našeg najboljeg igrača, Srbija je povela sa 64-63. Turci su izjednačili sa linije penala, a onda se desila početnička grečka - naš poslednji napad trajao je pune 24 sekunde, odnosno do zvuka sirene koja je označila kraj poseda lopte. Tipično za neiskusni tim. Turci su imali 3,4 sekunde za poslednji napad i uspeli su da daju koš iz odbojke ali je "replay instant" pokazao da je pogpodak dat posle isteka vremena pa je igran nastavak u kome su do poslednjeg minuta Turci dali 1 koš a mi nijedan da bi posle jednog pogrešnog dodavanja Veličkovića usledila kontra "tri na jedan" i kraj.

Ako se svaka škola plaća i ako se ponekad više uči u porazima nego u pobedama, onda "škola" nije skupa a i nema većih posledica. U nekoj komplikovanoj varijanti možemo da budemo i četvrti (da izgubimo u sredu od Litvanije a da Španija dobije Poljsku). Ako budemo bili treći u grupi, što je mnogo realnije, igraćemo sa drugim iz Bidgosca što može biti Francuska (ako izgubi od Grka). Grci mogu biti prvi ili treći, u nekim kombinacijama do drugog mesta mogu da se probiju i Rusi (ali i da ispadnu, ako kojim slučajem izgube od Makedonije), ali o kombinacijama kad dođe vreme.

Zasad je dobro sto naš podmlađeni tim moze ravnopravno da igra sa svakim, ali je nevolja što od svakog može i da izgubi.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST