Loader

„Srbija“ na Palama

17.septembar,09:32

Silajdžić za ime škole kaže da je neprikladno, a za Tadićevu posetu da je udar na suverenitet Bosne i Hercegovine

U Veterniku kod Novog Sada prošlog ponedeljka otvorena je osnovna škola „Marija Trandafil“. Na površini od 3.309 kvadratnih metara izgrađeni su fiskulturna sala, kabineti i 18 učionica. Sasvim slučajno 18 učionica ima još jedna nova škola koja je otvorena u Republici Srpskoj dan kasnije. Doduše, ova bez sale za fizičko vaspitanje. O veterničkoj se ne polemiše u javnosti ni približno koliko o školi iz susedne Srpske. A i zašto bi kada je školu u Vojvodini otvorio resorni ministar, a njenu „vršnjakinju“ predsednik – i to druge države.

Uz „Bože pravde“ i „Vostani Serbie“ premijer i predsednik Republike Srpske Miroslav Dodik i Rajko Kuzmanović i predsednik Srbije Boris Tadić otvorili su novu osnovnu školu na Palama. Premijer Dodik je predložio da se škola zove „Srbija“.

U govoru pred oko 2.000 meštana predsednik Tadić je obećao dva miliona evra iz budžeta za sledeću godinu za fiskulturnu salu nove škole, jer je, kaže on, Srbija u obavezi „da vodi računa o našem narodu gde god se on nalazio“. Nakon što su prostorije nove škole osveštali mitropolit dabrobosanski Nikolaj i vladika Vasilije sa sveštenstvom, premijer Dodik je rekao da će „Srbiju“ pohađati deca svih vera i nacija.

Nije se dugo čekalo na čestitke i iz Sarajeva. Član predsedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić je u sredu predložio da se Srbiji pošalje protestno pismo. On misli da predsednik Tadić nije poštovao proceduru dolaska u BiH, jer je bez najave dolaska otišao na Pale. Aktuelni hrvatski član najvišeg izvršnog organa u BiH Željko Komšić podržao je taj predlog. Međutim, rasprava o protestnoj noti je odložena za sledeću sednicu, jer nije bilo konsenzusa. S druge strane, u kabinetu predsednika Tadića odbacili su ove optužbe, uz napomenu da je poseta bila najavljena u skladu sa procedurom.

Silajdžiću se nije dopalo ni ime nove škole. Najavio je pokretanje postupka za proveru ustavnosti imena najsavremenije škola na Palama pred Ustavnim sudom BiH: „Naziv javne ustanove po državi koja je po njenom Ustavu „država srpskog naroda“ jasno stavlja naglasak na srpsko svojstvo te ustanove“.

Dodikov odogovor je bio jednako energičan: „Neka Silajdžić radi šta hoće, ali škola „Srbija“ će ostati! Kakva imena nose neke zgrade i džamije po Federaciji BiH, pa nama to ne smeta“.

Sličnog mišljenja je i dr Slobodan Marković sa Beogradskog Fakulteta političkih nauka, koji je rekao za Večernje Novosti: „Ако nekom smeta ’Srbija’ to znači da mu smetaju i Srbi. Slanje takve poruke je više nego opasno pa i uvredljivo. Ako u Bugarskoj postoji Američki univerzitet, a u Atini Britanska škola, zašto ne bi mogla da postoji i škola „Srbija“ u Bosni ili „Bosna“ u Srbiji“.

Za razliku od svog kolege Komšića, ništa protiv ovog imena nema ni bivši hrvatski član Predsedništva BiH Ivo Miro Jović: „Zašto da nam smeta Srbija ili Hrvatska? Celom Sarajevu nije smetalo što se godinama hotel na Ilidži zvao „Srbija“! Imali smo hotel „Bosna“ i hotel „Hercegovina“, samo hotela „Hrvatska“ nije bilo“.

Slučaj O.Š. „Srbija“ je komentarisan i na Internet forumima. Najveći trn u oku srpskih forumaša jeste to što je predsednik Tadić „olako“ obećao dva miliona evra za fiskulturnu salu na Palama. Jedan od forumaša je na „Sarajevo-x.com“ primetio da sada neće biti politički nekorektno ako neko na novoj školi napiše „Ovo je Srbija“.

U karikaturi Đoke Ninkovića objavljenoj u sarajevskom Dnevnom Avazu jedan od prisutnih na otvaranju škole pita: „Zašto Srbija na Palama?“, a drugi odgovara „Zato što nije moglo obrnuto“.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve