Loader

„Srbija“ na Palama

17.septembar,09:32

Silajdžić za ime škole kaže da je neprikladno, a za Tadićevu posetu da je udar na suverenitet Bosne i Hercegovine

U Veterniku kod Novog Sada prošlog ponedeljka otvorena je osnovna škola „Marija Trandafil“. Na površini od 3.309 kvadratnih metara izgrađeni su fiskulturna sala, kabineti i 18 učionica. Sasvim slučajno 18 učionica ima još jedna nova škola koja je otvorena u Republici Srpskoj dan kasnije. Doduše, ova bez sale za fizičko vaspitanje. O veterničkoj se ne polemiše u javnosti ni približno koliko o školi iz susedne Srpske. A i zašto bi kada je školu u Vojvodini otvorio resorni ministar, a njenu „vršnjakinju“ predsednik – i to druge države.

Uz „Bože pravde“ i „Vostani Serbie“ premijer i predsednik Republike Srpske Miroslav Dodik i Rajko Kuzmanović i predsednik Srbije Boris Tadić otvorili su novu osnovnu školu na Palama. Premijer Dodik je predložio da se škola zove „Srbija“.

U govoru pred oko 2.000 meštana predsednik Tadić je obećao dva miliona evra iz budžeta za sledeću godinu za fiskulturnu salu nove škole, jer je, kaže on, Srbija u obavezi „da vodi računa o našem narodu gde god se on nalazio“. Nakon što su prostorije nove škole osveštali mitropolit dabrobosanski Nikolaj i vladika Vasilije sa sveštenstvom, premijer Dodik je rekao da će „Srbiju“ pohađati deca svih vera i nacija.

Nije se dugo čekalo na čestitke i iz Sarajeva. Član predsedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić je u sredu predložio da se Srbiji pošalje protestno pismo. On misli da predsednik Tadić nije poštovao proceduru dolaska u BiH, jer je bez najave dolaska otišao na Pale. Aktuelni hrvatski član najvišeg izvršnog organa u BiH Željko Komšić podržao je taj predlog. Međutim, rasprava o protestnoj noti je odložena za sledeću sednicu, jer nije bilo konsenzusa. S druge strane, u kabinetu predsednika Tadića odbacili su ove optužbe, uz napomenu da je poseta bila najavljena u skladu sa procedurom.

Silajdžiću se nije dopalo ni ime nove škole. Najavio je pokretanje postupka za proveru ustavnosti imena najsavremenije škola na Palama pred Ustavnim sudom BiH: „Naziv javne ustanove po državi koja je po njenom Ustavu „država srpskog naroda“ jasno stavlja naglasak na srpsko svojstvo te ustanove“.

Dodikov odogovor je bio jednako energičan: „Neka Silajdžić radi šta hoće, ali škola „Srbija“ će ostati! Kakva imena nose neke zgrade i džamije po Federaciji BiH, pa nama to ne smeta“.

Sličnog mišljenja je i dr Slobodan Marković sa Beogradskog Fakulteta političkih nauka, koji je rekao za Večernje Novosti: „Ако nekom smeta ’Srbija’ to znači da mu smetaju i Srbi. Slanje takve poruke je više nego opasno pa i uvredljivo. Ako u Bugarskoj postoji Američki univerzitet, a u Atini Britanska škola, zašto ne bi mogla da postoji i škola „Srbija“ u Bosni ili „Bosna“ u Srbiji“.

Za razliku od svog kolege Komšića, ništa protiv ovog imena nema ni bivši hrvatski član Predsedništva BiH Ivo Miro Jović: „Zašto da nam smeta Srbija ili Hrvatska? Celom Sarajevu nije smetalo što se godinama hotel na Ilidži zvao „Srbija“! Imali smo hotel „Bosna“ i hotel „Hercegovina“, samo hotela „Hrvatska“ nije bilo“.

Slučaj O.Š. „Srbija“ je komentarisan i na Internet forumima. Najveći trn u oku srpskih forumaša jeste to što je predsednik Tadić „olako“ obećao dva miliona evra za fiskulturnu salu na Palama. Jedan od forumaša je na „Sarajevo-x.com“ primetio da sada neće biti politički nekorektno ako neko na novoj školi napiše „Ovo je Srbija“.

U karikaturi Đoke Ninkovića objavljenoj u sarajevskom Dnevnom Avazu jedan od prisutnih na otvaranju škole pita: „Zašto Srbija na Palama?“, a drugi odgovara „Zato što nije moglo obrnuto“.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve