Loader

Saradnja MUP-a Srbije i Euleksa

12.septembar,12:50

Misija Evropske Unije na Kosovu Euleks i MUP Srbije potpisali su u petak protokol o saradnji, potvrdio je za Tanjug Kristof Lamfalusi, šef kancelarije za informisanje Euleksa. Sporazum predviđa usaglašeno delovanje srpske policije i policije EU razmštene na Kosovu na strožoj kontroli granice, tj. administrativne linije razdvajanja, između Srbije i Kosova. Cilj je efikasnija borba protiv organizovanog kriminala, suzbijanje šverca, trgovine ljudima, narkoticima i oružjem. I zvaničnici Srbije i Euleks naglašavaju da sporazum nema veze sa politikom, da je tehničke prirode i da se ni na koji način ne određuje prema statusu Kosova. Što i nije potrebno, jer je većina zemalja EU priznala nezavisnost Kosova, a Srbija to po svom ustavu nikada i ni pod kojim uslovima neće učiniti.

„Reč je o protokolu koji će regulisati saradnju u borbi protiv organizovanog kriminala, ilegalne trgovine narkoticima i svim drugim vidovima prekograničnog kriminala i kriminala preko administrativne linije“ izjavio je ministar unutrašnjih poslova i zamenik premijera Srbije Ivica Dačić. Po njemu, u ovom protkolu „nema ni jedne jedine rečenice koja se tiče politike“, on ne uvodi carinu između Srbije i Kosova, kao što to pojedini opozicioni političari predstavljaju ne bi li pokazali da vlada Srbije indirektno priznaje nezavisnost Kosova i Metohije. Dačić je naveo da MUP Srbije sarađuje sa Euleksom na osnovu Rezolucije UN 1244, izveštaja generalnog sekretara UN Ban Ki Muna i sporazuma od šest tačaka.

Sporazum između MUP-a i Euleksa jedan je od uslova koji su ministri unutrašnjih poslova EU postavili Srbiji, da bi se po preporuci Evropske komisije građanima Srbije ukinule vize za zemlje Šengenskog sporazuma od 1. januara 2010. godine. Svi poznati uslovi tiču se garancija bezbednosti Evropske Unije, po eventualnom ukidanju viznog režima sa Srbijom, Crnom Gorom i Makedonijom. Na sastanku zvaničnika Evropske komisije i Komiteta za Zapadni Balkan u Briselu ocenjeno je da vlasti Srbije veoma uspešno rade na ostavrivanju uslova za ukidanje viznog režima za srpske državljane, prenosi B 92.

Da Srbija nije potpisala ovaj sporazum ukidanje viznog režima sa zemljama EU bilo bi dovedeno u pitanje. Od silnih ne ispunjenih obećanja srpske proevropske vlade zapetljane u parolu „I Kosovo i Evropa“ ostalo je jedino još ukidanje viza kao dokaz da je Srbija i dalje nezaustvljivo na putu ka Evropskoj Uniji. Da se slučajno ukidanje viza izjalovi, početkom naredne godine vlada baš ništa ne bi imala da slavi. Obaška, što srpska vlada treba da sarađuje sa Euleksom na suzbijanju organizovanog kriminala i što je pronašla formulu da tu saradnju formalno smesti u politiku Kosova i Metohije kao neotuđive srpske teritorije.

Reakcije u Prištini

Pošto su uvideli da sporazum Euleksa i MUP-a Srbije ne mogu da spreče, predsednik Kosova Fatmir Sejdiu i premijer Hašim Tači saopštili su da taj protokol „nema nikakav uticaj na nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Republike Kosovo“, te da „Rebublika Kosovo nije strana u tehničkom aranžmanu Euleksa i MUP-a Srbije“. Naglašava se da je poziv kosovskih vlasti misiji Euleks da dođe na Kosovo i pomogne kosovoskim institucijama u jačanju i sprovođenju zakona „suvereni akt nezavisnog Kosova“, te da je Kosovo jača svoju evropsku perspektivu i u tom smislu sarađuje sa institucijama EU radi dalje konsolidacije državnosti i suvereniteta Republike Kosovo.

Za prištinske vlasti neprijatna je, međutim, svaka naznaka, da bi Srbija mogla da se pita o bilo čemu što ima ikakve veze sa Kosovom. Preko 20 kosovskih nevladinih organizacija najavilo je za sredu protest protiv „trgovine između Euleksa i Srbije“ i „licemernog odnosa institucija Kosovo po tom pitanju“.

Uz obrazloženje da tehnički protokol između Euleksa i MUP-a Srbije u poptpunosti poštuje „nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Kosovova“, SAD se dale punu podršku ovoj saradnji.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve