Loader

Odloženo slavlje

10.septembar,07:40

Plasman na svetsko prvenstvo u Južnoj Africi ostaje u rukama Srbije

Utakmica između Srbije i Francuske odigrana prethodne večeri na stadionu FK Crvena Zvezda u Beogradu završena je rezultatom jedan prema jedan posle velike borbe na terenu i uz prepune tribine. Okršaj nije iznedrio ni jednog pravog junaka. Kod Francuza se istakao srednji red – Diara, Gorkuf i Tulalan, a kod Srba Stanković i Vidić. Obojica golmana su direktno odgovorna za golove.

Srbija će danima biti oduševljena činjenicom da je stadion bio rasprodat do poslednjeg mesta, da nije bilo incidenata i da je početno zviždanje dela publike francuskoj himni bilo zatrpano salvom aplauza čime je utakmica od početka dobila na pristojnosti. Iako je bilo pokušaja na nekim delovima stadiona, političke poruke tipa „Kosovo je Srbija“ brzo su zamenjene navijanjem koje je bodrilo igrače na terenu, a nije rasplamsavalo lažni nacionalni ponos.

Ovakav ambijent bio je idealan da igrači daju sve od sebe i svi koji su gledali utakmicu mogu da se slože da je to bila sasvim solidna igra srpskih reprezentativaca, s obzirom na ulog koji je nosila. Francuzima je pobeda bila neophodna da bi uhvatili priključak, a Srbiji ni poraz nije značio gubitak svake šanse. Ipak, imperativ pobede visio je nad glavama naših igrača jer je u Srbiji stvorena atmosfera „da Francuze sigurno dobijamo“ i da već večeras slavimo odlazak na SP u Južnoj Africi naredne godine.

Publika će morati da sačeka na utakmicu sa Rumunima 10. oktobra , što će biti nova prilika za pun stadion i novi spektakl za naše pojmove. Utakmicu sa Litvanijom Srbija igra u gostima 14. oktobra.

Na terenu se igrao „muški“ fudbal sa puno dodavanja, uklizavanja i grešaka na obe strane. Po imenima Francuska je možda najbolja selekcija na svetu uz Brazil i Španiju, ali su kao tim prilično neodređeni tokom ovih kvalifikacija, a takvi su bili i u sredu. Narod, kako srpski selektor Radomir Antić voli da kaže za publiku, jeste strepeo kad god je lopta u nogama francuskih zvezda, jer je njihovo umeće takvo da izgleda da mogu da se lako probiju kroz srpsku odbranu. Ova strepnja se osećala sve vreme na stadionu pa je nekako izostalo poletnije navijanje i podrška domaćem timu.

Francuska ima igrače koji sve umeju, koji sve mogu da izvedu, ali ipak to pojedinačno umeće ne čini dobar tim pa je u nekim delovima utakmice izgledalo da trče samo dvojica trojica igrača (cinici bi rekli samo beli igrači Tulalan i Gorkuf), ali je se isto tako videlo da igrač manje nije prepreka za grupu tako dobrih fudbalera da dominiraju većim delom utakmice.

Srbija, s druge strane, kada je več imala tu sreću da rano povede sa penala (sigurni Nenad Mijilaš) i ima igrača više trudila se da što duže drži loptu u svojim nogama, što joj je samo sporadično uspevalo. Iz novinarske lože je izgledalo, posebno u drugom poluvremenu, da je većina igrača sa lošim bioritmom – posebno se to videlo kod Jovanovića, Krasića i Obradovića – da je Žigić sam u napadu kao onaj orao koga su organizatori prošetali pre utakmice pokazujući simboličku snagu „srpskih fudbalskih orlova“ (lepo nasleđe Zvezdana Terzića), a da postoji veliki prostor u odbrani Francuske i da je potrebno malo hrabrije igre da se dotuče protivnik.

Međutim, izgleda da je za mnoge domaće igrače pritisak bio preveliki, očekivanja bila predimenzionirana, pa nisu mogli kako treba da urade ni one osnovne stvari (primi, dodaj, trči). Većina srpskih fudbalera nema iskustvo sa ovako velikim mečevima, ali, na sreću, Francuzi to nisu umeli da iskoriste, tako da je Srbija i dalje na jednu pobedu od odlaska na SP, a Francuzima ostaje da se nadaju srpskom kiksu protiv Rumuna i Litvanije.

„Ovaj rezultat je realan, kada se sve sabere. Ostavlja nas u ogromnoj prednosti u odnosu na naše ostale rivale u grupi“, izjavio je posle utakmice selektor Srbije Radomir Antić. „Tačno je da smo imali igrača više, ali smo igrali protiv Francuske koja ima izuzetno kvalitetne igrače i kojoj je ova utakmica bila biti ili ne biti. Utakmica je bila teška na fizičkom i psihološkom planu, Francuzi su presekli našu pas igru zbog čega smo mi dosta trčali, pa nam je ponestalo svežine“.

Srbija u 7. grupi kvalifikacija za svetsko prvenstvo u Južnoj Africi vodi sa 19 bodova, slede Francuska sa 15, Austrija sa 11, Litvanija i Rumunija sa po 9 i Farska Ostrva sa 4 boda.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve