NORVEŠKA: Penzije na liniji razdvajanja

Jerusalim >

Bankarsko-penziona etika

Usred krize sa Švedskom, Izrael se možda suočava sa diplomatskom krizom sa Norveškom. Ministar finansija Norveške raskinuo je ugovor sa izraelskom kompanijom Elbit Systems Ltd. (Nasdaq, ESLT, TASE) u sastavu Norveškog državnog penzionog fonda, zbog umešanosti te kompanije u poslove na okupiranoj teritoriji. Izraelska kompanija isključena je na osnovu preporuke Etičke komisije, koja je zaključila da investiranje u Elbit znači neprihvatljiv rizik ozbiljnog kršenja fundamentalnih etičkih normi kao rezultat umešanosti kompanije u izgradnju linije razdvajanja na okupiranoj teritoriji. Norveški Ministar Halvorsen je rekao da linija razdvajanja ozbiljno ugrožava kretanje Palestinaca, te da je zbog toga ugovor morao biti raskinut.

Norveški državni penzioni fond, vredan 400 milijardi dolara, prodao je deonice izraelske kompanije Elbit Systems Ltd vredne 5,4 miliona dolara u tajnosti, pre objave. Norveškim državnim penzionim fondom upravlja Norveška banka, zapravo njen sektor za investicije koji vodi računa o etici ulaganja. Ovo nije prvi put da su prodali akcije neke kompanije koja je kršila ljudska prava ili je bila umešana u programe razvoja nuklearnog naoružanja. Etički komitet norveškog penzionog fonda saopštio je da je kompanija Elbit Systems mesecima odbijala da pošalje odgovore na pitanja koja bi objasnila poslovanje firme i umešanost u obezbeđivanje linije razdvajanja u Izraelu.

"Mi ne želimo da ulažemo u kompanije koje tako direktno krše međunarodno humanitarno pravo", objasnio je ministar finansija Kristin Halvarsen. U izveštaju Etičke komisije nalazi se i stručno mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu, koje datira još iz 2004. godine. U tom delu jasno se navodi da su linija razdvajanja, kontrolni režimi i određena putanja kretanja u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

Sistem praćenja kojim kompanija Elbit snabdeva izraelske vlasti glavna je komponenta linije razdvajanja i kontrole, specijalno je dizajniran u bliskoj saradnji sa kupcem i nema drugu primenu. Norveško ministarstvo smatra da nema sumnje da je kompanija Elbit potpuno svesna kako će, na koji način i gde biti upotrebljen sistem.

Dejvid Federmen, predsednik Elbit Systems, odbio je da komentariše aferu.

Ministar spoljnih poslova Izraela Avigdor Liberman trenutno je u Etiopiji i očekuje se odgovor države. "Ovo je ozbiljna stvar za Izrael", rekao je Avigdor ne propuštajući priliku da istakne nezadovoljstvo zbog kršenja diplomatskih pravila. Naime, Norveška je požurila sa saopštenjem svoje odluke a da prethodno nije poslala poruku izraelskom ministru spoljnih poslova zvaničnim diplomatskim putem. Avigdor je dodao da će Izrael reagovati na adekvatan način.

Irit Avisar, Lilak Vajsmen


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST