Loader

Krajišnik služi kaznu u Britaniji

10.septembar,13:56

Bivši predsednik Skupštine Republike Srpske, iz pritvora Haškog tribunala prebačen je u zatvor u Velikoj Britaniji, gde će izdržavati kaznu u trajanju od 20 godina

Momčilo Krajišnik, bivši predsednik Skupštine Republike Srpske, iz pritvora Haškog tribunala prebačen je u zatvor u Velikoj Britaniji, gde će izdržavati kaznu u trajanju od 20 godina. On je u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala proveo osam i po godina – od aprila 2001. godine kada je uhapšen na Palama.

U martu ove godine Krajišnik je pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina nad Bošnjacima i Hrvatima u BiH 1992. godine. Krajišnik je osuđen za deportacije, prisilno premeštanje i, delimično, progon nesrba u BiH. Presudom iz marta ove godine je preinačena presuda iz septembra 2006. kojom je prvobitno trebalo da odsluži 27 godina zatvora. Na prvostepenu presudu žalbu su uložili i Tužilaštvo i Krajišnik, koji je sam vodio žalbeni postupak. Tužilaštvo je tražilo kaznu doživotnog zatvora, a Krajišnik oslobađajuću presudu.

Momčilo Krajišnikje krajem juna ove godine privremeno pušten na slobodu, a to vreme, kako su mediji izvestili, proveo je na Palama u poseti bolesnoj majci. Uz njega je sve vreme bilo jako obezbeđenje i imao je ograničilo kretanje – noću je bio u zatvoru, a danju je posećivao majku. Bilo mu je zabranjeno da komunicira s medijima.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve