Loader

Novosti o slučaju Žarka Lauševića

10.septembar,13:31

Republički tužilac podneo je zahtev za zaštitu zakonitosti, povodom presude Vrhovnog suda Crne Gore kojom je glumcu Žarku Lauševiću povećana kazna sa četiri na 13 godina zatvora

Republički tužilac Slobodan Radovanović podneo je zahtev za zaštitu zakonitosti, povodom presude Vrhovnog suda Crne Gore kojom je glumcu Žarku Lauševiću povećana kazna sa četiri na 13 godina zatvora.

Republički tužilac smatra da je došlo do povrede zakona i Lauševićevog prava na odbranu pošto nekadašnji savezni državni tužilac nikada nije odlučio o njegovom zahtevu za zaštitu zakonitosti, jer je u to vreme bio blokiran rad saveznih pravosudnih organa, izjavio je portparol Republičkog tužilaštva Tomo Zorić. Zorić je dodao u izjavi za agenciju Tanjug da je republički tužilac nadležnom sudu podneo zahtev za odlaganje kazne zatvora, odnosno izvršenje krivične sankcije.

O ovom, kao i o zahtevu Lauševićevih branilaca za vanredno ublažavanje kazne zatvora, odlučiće Vrhovni sud Srbije. Nekadašnji glumac Žarko Laušević trenutno je u pritvoru, u Njujorku. Uhapšen je u Sjedinjenim Američkim Državama 2. jula zbog boravka u zemlji bez emigrantske vize.

Za njim je 2002. godine raspisana međunarodna poternica na zahtev Trećeg opštinskog suda u Beogradu pošto Lauševića čeka doodsluženje kazne zatvora u trajanju od 13 godina. Na tu kaznu osuđen je presudom Vrhovnog suda Crne Gore od 22. marta 2001. godine zbog ubistva.

Laušević je 31. jula 1993. godine u kafiću „Epl“ u Podgorici iz pištolja CZ 99 ubio Dragora Pejovića i Radovana Vučinića a teško ranio Andriju Kazića čime je, prema oceni sudskog veća Višeg suda u Podgorici, prekoračio granice nužne odbrane. Tog dana Žarko Laušević i njegov brat Branimir su učestvovali u tuči, a Laušević je u odbrani isticao da je pokušao da zaštiti brata.

Lauševiću su presude donošene više puta, a između pretposlednje, kojom je Žarko osuđen na četiri godine koje je proveo u zatvoru, i poslednje, kada je krajem marta 2001. godine, Vrhovni sud preinačio tu kaznu na 13 godina, Laušević je napustio zemlju.

Sledeće nedelje, 14. septembra, američki sud će odlučiti da li će Lauševića deportovati u Srbiju ili će sačekati zahtev za izručenje.

Mediji u Srbiji su pre nekoliko meseci pisali da je Laušević (49) u Americi zbog neposedovanja dokumenata veoma teško živeo, da je radio godinama kao zidar i odbio uloge u filmovima koje su mu nuđene. U februaru mu je u našem Konzulatu u Njujorku izdato srpsko državljanstvo, objavile su tada „Novosti“.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve