Loader

Hapšenje anarhista

05.septembar,13:26

Policija uhapsila članove Anarhosindikalne inicijative za koje sumnja da su bacili Molotovljeve koktele na ambasadu Grčke

Ambasada Grčke

Beogradska policija uhapsila je u petak, 4. avgusta petoro aktivista Anarhosindikalne inicijative. Članovi organizacije godinama dobro poznate policiji osumnjičeni su da su 25. avgusta na zgradi ambasade Republike Grčke u Francuskoj ulici ispisali grafit i bacili dva Molotovljeva koktela kojima je malo uništena fasada, ali vatra nije prodrla u zgradu. Osumnjičenih su, uz krivičnu prijavu, privedeni dežurnom istražnom sudiji Okružnog suda u Beogradu. Za jednim članom Anarhosindikalne inicijative policija još traga.

U pismu koje je iz Anarhosindikalne inicijative stiglo medijima, navodi se da su aktivisti uhapšeni tako što su pod prinudom odvedeni na informativni razgovor u policiju. „Policija im je prethodno pretresala stanove prilikom čega je maltretirala i članove njihovih porodica“, piše u aopštenju u kom se dodaje da je Anarhosindikalna inicijativa organizacija koja „aktivno radi na poboljšanju položaja radničke klase i intenziviranju radničke borbe, suprotstavljajući se pritom eksploataciji i državnoj represiji, te je, kao takva od svog osnivanja na meti države i finansijskih moćnika“.

Ono što je sve zbunilo, naime, je što su istog dana kada su bačeni Molotovljevi kokteli na ambasadu, medijima stigla saoptenja u kojima se navodi da odgovornost za incident preuzima nepoznata anarhistička grupa Crni Ilija. Ova grupa zahtevala je oslobađanje anarhiste Todorisa Iliopulosa koji je nekoliko dana kasnije i pušten iz grčkog zatvora.

Ratibor Trivunac

Sekretar Anarhosindikalne inicijative Ratibor Trivunac u izjavama za nekoliko medija ponavljao je da nikad nije čuo za organizaciju Crni Ilija, ali da „incident podržava“ jer je to simbolički čin i način da se pažnja srpske i grčke javnosti usmeri na „političkog zatvorenika Iliopolusa“. Trivunac je, inače, veoma dobro poznat medijima ali i policiji, koja ga je hapsila mnogo puta, pre ovoga tokom posete potpredsednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena jer je spalio američku zastavu.

U štampi je bilo i sumnji da je akcija koordinisana s grčkim anarhistima, što je Trivunac negirao tvrdeći da je tokom susreta grčkim istomišljenicima razgovarano isključivo o saradnji u štampanju anarhističke literature.

Prema nezvaničnim podacima do kojih je došao „Blic“, pojedini osumnjičeni su na saslušanju u policiji ispričali da im je cilj bio da se u javnosti čuje za grčkog anarhistu Todorisa Iliopulosudok su drugi negirali učešće u incidentu. Ako je policija u pravu da su članovi Anarhosindikalne inicijative krivi za bacanje Molotovljevog koktela znači da su se Trivunac i njegova družina, uvek željni medijske pažnje, lepo zabavili poslednjih dana dajući intervjue i pišući saopštenje.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve