Loader

Hapšenje anarhista

05.septembar,13:26

Policija uhapsila članove Anarhosindikalne inicijative za koje sumnja da su bacili Molotovljeve koktele na ambasadu Grčke

Ambasada Grčke

Beogradska policija uhapsila je u petak, 4. avgusta petoro aktivista Anarhosindikalne inicijative. Članovi organizacije godinama dobro poznate policiji osumnjičeni su da su 25. avgusta na zgradi ambasade Republike Grčke u Francuskoj ulici ispisali grafit i bacili dva Molotovljeva koktela kojima je malo uništena fasada, ali vatra nije prodrla u zgradu. Osumnjičenih su, uz krivičnu prijavu, privedeni dežurnom istražnom sudiji Okružnog suda u Beogradu. Za jednim članom Anarhosindikalne inicijative policija još traga.

U pismu koje je iz Anarhosindikalne inicijative stiglo medijima, navodi se da su aktivisti uhapšeni tako što su pod prinudom odvedeni na informativni razgovor u policiju. „Policija im je prethodno pretresala stanove prilikom čega je maltretirala i članove njihovih porodica“, piše u aopštenju u kom se dodaje da je Anarhosindikalna inicijativa organizacija koja „aktivno radi na poboljšanju položaja radničke klase i intenziviranju radničke borbe, suprotstavljajući se pritom eksploataciji i državnoj represiji, te je, kao takva od svog osnivanja na meti države i finansijskih moćnika“.

Ono što je sve zbunilo, naime, je što su istog dana kada su bačeni Molotovljevi kokteli na ambasadu, medijima stigla saoptenja u kojima se navodi da odgovornost za incident preuzima nepoznata anarhistička grupa Crni Ilija. Ova grupa zahtevala je oslobađanje anarhiste Todorisa Iliopulosa koji je nekoliko dana kasnije i pušten iz grčkog zatvora.

Ratibor Trivunac

Sekretar Anarhosindikalne inicijative Ratibor Trivunac u izjavama za nekoliko medija ponavljao je da nikad nije čuo za organizaciju Crni Ilija, ali da „incident podržava“ jer je to simbolički čin i način da se pažnja srpske i grčke javnosti usmeri na „političkog zatvorenika Iliopolusa“. Trivunac je, inače, veoma dobro poznat medijima ali i policiji, koja ga je hapsila mnogo puta, pre ovoga tokom posete potpredsednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena jer je spalio američku zastavu.

U štampi je bilo i sumnji da je akcija koordinisana s grčkim anarhistima, što je Trivunac negirao tvrdeći da je tokom susreta grčkim istomišljenicima razgovarano isključivo o saradnji u štampanju anarhističke literature.

Prema nezvaničnim podacima do kojih je došao „Blic“, pojedini osumnjičeni su na saslušanju u policiji ispričali da im je cilj bio da se u javnosti čuje za grčkog anarhistu Todorisa Iliopulosudok su drugi negirali učešće u incidentu. Ako je policija u pravu da su članovi Anarhosindikalne inicijative krivi za bacanje Molotovljevog koktela znači da su se Trivunac i njegova družina, uvek željni medijske pažnje, lepo zabavili poslednjih dana dajući intervjue i pišući saopštenje.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve