SPEKTAKULARAN START RAIKONENA: Fizikela u vođstvu

Formula 1 >

Sumrak favorita

Na najuzbudljivijoj trci ove sezone najbolje su
prošli "otpisani"

Bilo je to ogromno iznenađenje u subotu, na kvalifikacijama za Veliku nagradu Belgije. Đankarlo Fizikela (Fors Indija) imao je najbolje vreme i prvi put u istoriji tima uzeo pol poziciju! Kada je Jarno Truli (Tojota) uzeo drugo, a Nik Hajdfeld (BMW) treće mesto na startu, potom iza Rubensa Barikela (BronGP) na peto mesto zaseo Robert Kubica (BMW) iza koga su bili Kimi Raikonen (Ferari), Timo Glok (Tojota), pa tek onda Sebastijan Fetel (Red Bul), bilo je jasno da će se svašta događati na trci u nedelju.

Posebno među onima koji su se plasirali u sredini "vozića" gde su se nalazili Dženson Baton (BronGP), kome gori pod nogama zbog loših rezultata posle sjajnog starta sezone, ili Luis Hamilton (Meklaren), koji je na nekoliko prethodnih trka imao odlične rezultate i pred start ličio na pit-bul terijera pred ulazak u ring. U komentarima posle treninga secovao sam na Kimija, ne samo zbog toga što zdušno navijam za njega već zbog činjenice da ima KERS, što je na stazi Spa Frankošamp prednost par ekselans!

Kada je baksuzni Rubinjo zaglavio menjač na startu, Raikonen je već bio obišao i njega i Kubicu, a sjajnim manevrom u prvoj krivini otišao široko, na deo za izletanje gde je bez gužve nagazio do daske i na stazu se vratio taman da obiđe Hajdfelda i zasedne na drugo mesto. Onda je siroti Grožan (Reno) posle samo pola kruga zakasnio s kočenjem, ćušnuo Batona taman toliko da ga zavrti na stazi posle čega se Dženson zakucao u ogradu. I sam Grožan je skršio bolid, a u gužvu su ko guske iz magle uleteli Hamilton i Alegersuari (Toro Roso) koji su takođe polupali bolide i – eto automobila za usporavanje. Po načinu na koji je Kimi držao mali razmak iza Fizika, bilo je jasno da će čim se "kornjača" skloni sa staze Raikonen pokušati da ga pretekne. Ne sumnjam da je toga bio svestan i Đankarlo, ali njegov bolid ipak nije imao ni snage ni brzine da na pravcu parira zahuktalom Ferariju. Posle pobede bilo je onih koji su trijumf više pripisivali KERS-u u Kimijevom bolidu nego samom vozaču.

DOBRO UPOTREBLJEN KERS: Kimi Raikonen

"Samo sam se (posle ponovnog starta, op. D. R.) trudio da budem što bliže Fizikeli posle prve krivine i uzbrdo do krivine O’ Ruž", rekao je posle trke Raikonen. "Malo sam se zanosio, ali sam potom na pravcu iskoristio KERS i bilo je lako obići ga. Znao sam da ako ne napravim neku blesavu grešku mogu da pobedim."

I pobedio je, iako je dobar deo trke Fizikela vozio brže od njega, ali ipak nedovoljno brzo da bi mogao da ga obiđe.

"Glavni zadatak je bio da osvojimo makar jedan bod, a završiti trku kao drugi sjajan je rezultat", zadovoljno je komentarisao Fizikela posle trke. "Ovo je veliki dan, ali u stvari, znate, bio sam brži od Kimija."

OK. Ne sporim, ali brzina je jedno, a preteći Finca sasvim drugi par cipela. Sve vreme trke disao je za vrat Raikonenu, ali nijednom, baš nijednom nije mu se približio na manje od šest desetinki sekunde, a o poziciji za preticanje i da ne govorim. Rečju, man’ se vajkanja, Đankarlo, drž’ se one narodne – "Kako si se nadao, dobro si se udao!". Inače, sve je izvesnije da će Fizikela uskoro zameniti katastrofalno lošeg Badoera u drugom bolidu Ferarija i voziti preostale trke do kraja sezone jer se Masa neće oporaviti tako brzo kao što se očekivalo, mada je vrlo verovatno da će s njim sve biti u redu do početka trkanja u sezoni dogodine.

E sad malo o taktikama timova koje su u mnogome kumovale rezultatima. Prava varijanta, jedno redovno i jedno kratko svraćanje u boks donelo je Fetelu treće mesto, a slična taktika doprinela je da Kubica i Hajdfeld stignu na cilj kao četvrti i peti. Kovalainen je na isti način stigao šesti, a čemerni Rubinjo je posle katastrofalnog starta promenio taktiku, dodao jedno svraćanje u boks više, pao na začelje, a potom sjajno vozio, imao najviše okršaja, preticao kao lud i dokopao se sedmog mesta. Kada mu se tri kruga pre kraja zadimio motor stvarno sam držao pesnice i zdušno navijao da mu mašina ne prolupa pre cilja. Osmi je bio Niko Rozberg. Možda je ponajbolju taktiku smislio Flavio Brijatore, šef tima Reno. Naime, Fernando Alonso je na startu bio tek trinaesti, ali je posle ranih odlazaka u boks vozača koji su krenuli sa manje goriva, dospeo pred svoj prvi i kako je planirano jedini pit stop – čak na treće mesto! Na žalost, sitno čukanje sa Glokom (Tojota) u prvoj krivini posle starta koje je na prvi pogled prošlo bez posledica, pokazalo se kao kobno po dobar rezultat. Iskrivljeni šraf je najpre mučio mehaničare, vreme je curilo, bolidi prolazili, Alonso tonuo, tonuo, a onda su mu iz boksa javili da je nesigurno voziti s takvim šrafom, te da mu se ne bi ponovilo otpadanje točka kao u Mađarskoj pozvali su ga da se vrati u boks i za njega je trka bila završena. Šteta.

Šta reći na kraju. He, prvi put gomila uzbuđenja na svim delovima staze, svako se trkao sa svakim, uzbudljivo, dinamično! Sledeća trka je 13. septembra u Monci, za Veliku nagradu Italije. I tamo svašta može da se bude. Uživajte.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST