Loader

Čekanje na hladan „Foster’s“

03.septembar,17:19

Australijski sud odlučio da ne izruči Kapetana Dragana Hrvatskoj i ostavio hrvatskim advokatima rok do 4. septembra da ulože žalbe na ovu odluku

Za Dragana Vasiljkovića, globalno poznatog kao Kapetan Dragan, započela su vjerovatno najduža četrdeset i osam sata u životu. Sudsko vijeće australijskog Federalnog suda, uvažavajući njegovu žalbu, donijelo je odluku da se ne izruči Republici Hrvatskoj gdje bi mu se sudilo po optužnici za ratne zločine i, istovremeno, ukinulo pritvor. Pa, ipak, Kapetan Dragan nije izišao na neko hladno australijsko pivo poput „Foster’s“. Sud je ostavio hrvatskim advokatima rok do 4. septembra da ulože žalbe na ovu odluku.

U obraloženju svoje odluke, Sudsko vijeće je navelo ne postoji „realna šansa“ da bi Kapetan Dragan imao pravedno i fer suđenje. Praksa hrvatskih sudova kada su u pitanju procesi protiv Srba optuženih za ratne i zločine protiv čovječnosti, najbolja je podloga za za ovakav zaključak. Povratnik u Korenicu, Svetozar Karan na primjer, osuđen je 2003. za maltretiranje hrvatskih ratnih zarobljenika pred Županijskim sudom u Gospiću na trinaest godina zatvora uprkos činjenici da ga svjedoci nisu mogli prepoznati i da protiv njega nije bilo ama baš nikakvih dokaza. Sudija Branko Milanović, jednostavno je napisao u obrazloženju presude da je Karan „zajedno sa svojim precima jašio pet stotina godina na grbači hrvatskog naroda“ i poslao ga u zatvor. Kako bi tek Kapetan Dragan prošao, poslije sve medijske i političke halabuke oko njegovog slučaja, nije teško zamisliti.

Sve je počelo krajem 2005. kada je list „Australian“ objavio tekst u kome se Kapetan Dragan opužuje za teške ratne zločine. Njegova, više nego koloritna biografija, bila je temelj za napis. Ukrako: štićenik doma za nezbrinutu djecu u Zvečanskoj ulici u Beogradu, potom pripadnik austaralijskih oružanih snaga, zatim plaćenik, moreplovac i pilot, da bi 1991. postao prvi komandant tajne i specijalne jedinice Resora državne bezbjednosti MUP-a Srbije koja je ratovala u Hrvatskoj. Kapetan Dragan je svega nekoliko mjeseci bio na tom položaju, ali je praktično za cijelo vrijeme ratova 1991 – 1995. radio kao vojni instruktor u okrilju Državne bezbjednosti. Jedinica na čijem čelu je stajao, u početku je bila poznata po imenu „Knindže“, potom kao „Crvene beretke“ da bi u maju 1996. legalizirana kao Jedinica za specijalne operacije RDB-a MUP-a Srbije.

Kapetan Dragan je demantovao navode „Australiana“, u Beogradu na konferenciji za štampu ni malo biranim riječima „častio“ je hrvatsku ministricu pravosuđa Vesnu Škaro Ožbolt i potom se vratio u Australiju, gdje je radio kao učitelja golfa. Uzdajući se u svoje australsko državljanstvo, smatrao je da je van domašaj hrvatskih vlasti – i pogrešio. Uhapšen je početkom 2006. i pritvoren, a australsko pravosuđe je počelo proces po zahtjetvu Hrvatske za izručenjem. Naime, Županijsko tužilaštvo iz Šipenika, tereti Kapetana Dragan da su vojnici pod njegovom komandom i po njegovim naređenjima od 1991. do 1993. u zatvoru u Kninu, te u selu Bruška kod Benkovca, mučili, zlostavljali i ubijali zarobljene pripapdnike Hrvatske vojske i policije.

Odmah je palo u oči da je hrvatsko pravosuđe tek deset godina po okončanju rata i tek nakon pisanja „Australiana“ optužilo Kapetana Dragana. Do tada, on je normalno putovao, odlazio i vraćao se u Beograd. Također, mada je u režimskoj štampi u Srbiji na početku svoje vojne karijere slavljen i veličan kao kombinacija Vojvode Stepe i Ramba, ni za vrijeme sukoba, a ni poslije, nije bilo optužbi da je učestvovao u ratnim zločinima ili bio povezan sa njima. Naprotiv – o Kapetan Draganu se govorilo kao o avanturisti, licu sklonom da razne stvari preuveliča, ovisniku o medijskoj pažnji, ali i kao rijetkom glasu razuma i profesionalnosti u raznim činovima krvave jugoslavenske drame. Na kraju, poveznost sa Državnom bezbjednošću Jovice Stanišića i Franka Simatovića Frenkija, nikad nije krio i, reklo bi se, bio je prilično ponosan na dio karijere. O tome je govorio kao svjedok Tužilaštva Haškog tribunala u pocesu protiv Slobodana Miloševića, a i u serijalu „Jedinica“, Vreme filma.

Ipak, Kapetan Dragan je gubio na svakom ročištu i činilo se da je njegovo izručenje Hrvatskoj samo pitanje pravne procedure i vremena. Podrška srpske dijaspore u Australiji i izlivi solidarnosti na internet forumima, kao da su to činili potpuno zapečećenim. U februru ove godine, australski Federalni sud dobacio je njegovu žalbu na odluku nižeg suda po kojoj mu slijedi plaćen i dobro obezbjeđen let iz Sidneja u Zagreb. Predsjednik Hrvatske, Stjepan Mesić i bivši premijer Ivo Sanader, bili su tada potpuno suvjereni da su dobili veliki sudski spektakl.

Kapetan Dragan je imao pravo žalbe na presudu sudije Federalnog suda, nakon koje bi definitivnu odluku o izručenju donio australijski ministar pravosuđa. „Brizbjen tajms“ piše da je Kapetan Dragan prilično malodušno očekivao raspravu povodom svog posljednjeg podneska sudu „pošto je razočaran procesom koji se vodi protiv njega“.

A onda je – slobodno bi se moglo reći – udario grom iz vedra neba i krajnji pesimizam je ustupio mjesto neizrecivoj euforiji. „Sada smo oduševljeni odlukom suda“, kaže Kapetanov advokat Ilija Glišić.

Ipak, kako je malo vjerovatno da će advokati koji zastupaju hrvatski zahtjev za izručenje Kapetana Dragana odustati od žalbe na njegovo puštanje iz pritvora, on će na hladan „Foster’s“ pričekati najmanje četrdeset i osam sati. A možda i znatno duže. U svakom slučaju, saga o Kapetanu se nastavlja.

saradnici:

Gluvaković Tatjana i Rudić Mirko

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve