Loader

Raseljeno naselje ispod Gazele

03.septembar,01:04

Za samo nekoliko sati svih 114 porodica koje su živele ispod Gazele, spakovale su svoje stvari u pedesetak autobusa i nekoliko desetina kamiona i napustile naselje

Divlje naselje ispod mosta Gazela u Beogradu više ne postoji. Svih 114 porodica koje su živele u nehigijenskom naselju ispod beogradskog mosta Gazela je preseljeno 31. avgusta, a na tom mestu su se u ponedeljak i utorak mogli videti još samo ostaci deponije koja je stvarana uz nehigijensko naselje, a koju radnici gradskih komunalnih službi ubrzano raščišćavaju.

Raseljavanje je obavljeno za svega nekoliko sati i prošlo je bez incidenata. Najmanje 10 autobusa, 50 teretnih kamiona, tri bagera, šest šlepera, dizalica, guseničar i pet utovarivača bilo je potrebno kako bi se zemljište oko Gazele raščistilo i pripremilo za dalju upotrebu.

Porodice koje su živele ispod Gazele, a koje imaju prebivalište u Beogradu, preseljene su na 13 mesta u gradu. Preseljeni su u nove stambene kontejnere u kojima će imati struju, vodu, kanalizaciju, obezbeđene toalete i tuševe. Deci koja nisu išla u školu sada će biti omogućeno da redovno idu na nastavu, a kako je ranije obećano, biće im obezbeđeni i besplatni udžbenici i prevoz do škola.

Pošto je smeštaj obezbeđen samo za porodice koje imaju prijavljeno prebivalište u Beogradu, 48 porodica koje su poreklom iz drugih gradova, otišlo je put svojih domova, u osam opština na jugu Srbije. U dogovoru s lokalnim samoupravama, onima koji u rodnom gradu nemaju krov nad glavom biće obezbeđen privremeni smeštaj, do trajnog rešenja problema. Prema rečima ministra za rad i socijalnu politiku, Rasma Ljajića, Vlada je izdvojila 27 miliona dinara za rešavanje problema ovih porodica. „Prva interventna sredstva su već prebačena lokalnim samoupravama, a mi ćemo nastaviti sa daljim aktivnostima u vezi s ukupnom integracijom, pre svega, dece“, obećao je Ljajić.

Raseljavanje divljeg naselja, kažu, moralo je biti obavljeno kako bi počela popravka mosta Gazela. Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas kaže da gradska uprava ne može da utiče na odlaganje početka rekonstrukcije do izgradnje novog mosta, ali da će insistirati na tome da dinamika radova bude unapred određena, kako bi se Beograđani pripremili za buduće gužve.

Prethodni pokušaji raseljavanja romskih porodica iz nehigijenskih naselja u Beogradu, nisu dobro prošla. Kada su stanovnici periferne beogradske opštine Mladenovac proletos čuli da će se u njihov komšiluk privremeno naseliti oko 20 romskih porodica iz nehigijenskih naselja u Beogradu, otpočeli su blokadu parcele na kojoj je predviđeno postavljanje kontejnera za Rome. Kao razloge svog nezadovoljstva naveli su da su Mladenovčani bez posla, da su fabrike zatvorene i da je smeštanje Roma u najsiromašniju beogradsku opštinu “loše rešenje i za njih i za te jadne ljude.“

Oni nisu prvi koji su odbili da prime Rome za svoje komšije, samo ove godine bilo je još nekoliko slučajeva, a dešavalo se i ranijih godina. Najave preseljavanja Roma u novobeogradsko naselje Dr Ivan Ribar 2006. godine pratili su takođe protesti, isto se ponovilo 2007. godine u Ovči, kao i pre nekoliko meseci u selu Boljevac kod Surčina. U svim ovim perifernim naseljima meštani su protestima uspeli da spreče nameru Grada da postavi kontejnere za smeštaj Roma.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve