Loader

Usvojen Zakon o informisanju

03.septembar,23:33

Skupština Srbije usvojila je, a predsednik Srbije Boris Tadić je potpisao Zakon o izmenama Zakona o javnom informisanju

Skupština Srbije usvojila je, a predsednik Srbije Boris Tadić je potpisao, u skladu sa svojim nadležnostima, Zakon o izmenama Zakona o javnom informisanju koji je proteklih mesec dana izazivao brojne nesuglasice među strankama i predstavnicima medija.

Iz press službe predsednika saopšteno je da Tadić smatra da je u procesu evropske standardizacije svih domaćih zakonskih akata neophodno da se uredi medijski sektor u Srbiji i dovede na evropski nivo.

Zbog različitih mišljenja u vezi sa usvojenim aktom, predsednik Tadić će pratiti efekte primene ovog zakona, smatrajući da je sloboda medija pretpostavka slobodnog društva, kao što i pravo građana na objektivno i istinito informisanje nikako ne sme biti dovedeno u pitanje, piše u saopštenju predsednikove pres-službe.

Na početku glasanja o Zakonu, u skupštinskoj sali, od 250 poslanika nije bio samo jedan – Riza Halimi, poslanik kluba manjina.

Za izmene Zakona glasalo je 125 od 225 poslanika, ali su prethodno usvojena i dva amandmana, predlog radikala, kojim se ukidaju neke problematične odredbe: obavezan depozit za osnivanje medija u iznosu od 50.000 evra i zabrana rada medija u slučaju blokade bankovnog računa duže od 90 dana.

Članica vladajuće koalicije, Socijalistička partija Srbije bila je uzdržana pri glasanju, pa je većinu obezbedila opoziciona Liberalno-demokratska partija.

„Da li je (zakon) mogao podeliti vladu, da li je delio vladu, to je pitanje o kom su mediji dosta spekulisali. Mislim da vlada nije bila u krizi nijednog momenta“, izjavila je predsednica Skupštine i potpredsednica Socijalističke partije Srbije Slavica Đukić-Dejanović.

Članovi Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića napustili su skupštinsku salu, jer, kako je objasnio Nikolić, „ne žele da učestvuju u donošenju ‘nakaradnog zakona'“.

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović ocenio je da „usvajanje izmena Zakona je izuzetno loša odluka aktuelne vlasti koja će pogoršati situaciju u državi. Represivne mere ne donose nikome dobitak, a posebno ne aktuelnoj vlasti“, rekao je Mladenović.

Po usvajanju Zakona, oko 50 članova Udruženja novinara Srbije okupilo se u centru Beograda, protestujući protiv usvajanja izmena Zakona o javnom informisanju. Oni su pre početka današnje sednice parlamenta predali peticiju kojom su pozivali poslanike da glasaju protiv predloženih izmena Zakona o informisanju.

U Nezavisnom udruženju novinara Srbije zadovoljni su što su dva od tri amndmana koje je ovo udruženje prepoznalo kao kvalitetna usvojena, ali ostaje sporan neusvojeni amandman koji reguliše registar štampanih medija. Predsednica NUNS-a Nadežda Gaće rekla je da će to udruženje vršiti pritisak da se sporna odredba izmeni.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve