Loader

Irak traži avione u Srbiji

03.septembar,23:10

Iračko Ministarstvo odbrane zaključilo je nedavno da Irak poseduje 19 aviona MIG-21 i MIG-23 koji su sklonjeni u Srbiji

Iračko Ministarstvo odbrane zaključilo je nedavno da Irak poseduje 19 aviona MIG-21 i MIG-23 koji su sklonjeni u Srbiji, s kojom pregovara o vraćanju tih aviona. Tehničku delegaciju koja o tome treba da pregovara predvodi general Anvar Mohamed Amin.

Prema Njujork tajmsu od 30. avgusta i agenciji AFP, 19 aviona je u Srbiju 1989. godine na reparaciju poslao Sadam Husein s kojim je tadašnja Jugoslavija imala dobre odnose. Avioni nisu mogli da budu vraćeni zbog Iraku nametnutih sankcija.

Agencija Asošijeted pres javila je 31. avgusta da su irački avioni nađeni u Srbiji, ali u delovima. Po toj agenciji 19 aviona je 1989. poslato na reparaciju u Zagreb, a godine 1991, kada je počeo rat u Hrvatskoj, avioni su u delovima transportovani u Srbiju. Neimenovani srpski zvaničnici su izjavili da su avioni u međuvremenu opelješeni, (cannibalized), odnosno da su sa njih poskidani delovi radi popravke drugih aviona, da su zapušteni i neupotrebljivi. Po tom izvoru samo dva aviona su ostala kompletna, od kojih je jedan smešten u beogradskom muzeju avijacije.

Ministarstvo odbrane Srbije potvrdilo je da su iračke vlasti zainteresovane za avione MIG 21 i MIG 23 koji su iz te zemlje još pre dve decenije dovezeni u Zagreb na remont. Ministar Dragan Šutanovac prilikom nedavne posete Bagdadu informisao je iračkog premijera Nurija al Malikija da je tokom rata u Hrvatskoj tadašnja JNA prenela određen broj aviona u rashodovanom stanju u delovima u Srbiju na aerodrom Batajnica, a da je jedan avion, koji je takođe bio u lošem stanju, ipak preleteo iz Zagreba za Beograd.

Ministarstvo odbrane Srbije saoštilo je da su te letelice u veoma lošem stanju i da većina letelica nije bila operativna ni krajem ’80-ih godina, kada su stigle na popravku u Remontni zavod „Zmaj“ kod Zagreba.

Kako piše Njujork Tajm srpska vlada je obećala da odmah dva aviona učini dostupnim za upotrebu, a ostale po hitnoj proceduri. Obnovljena vojna saradnja sa Irakom je u poslednjim nedeljama pominjana u izjavama srpskih funkcioner kao privredno značajna za Srbiju.

Godine 1990. Irak je bio šesti u svetu po veličini avijacije, imao je 750 aviona, neke od MIG-ova i francuskih miraža je izgubio, kada su ga 1990. SAD bombardovale, oko 100 aviona odletelo je u Iran da bi izbeglo uništenje, iako je Irak tada bio neprijateljska zemlja. Ti avioni još nisu vraćeni. Izgleda da ih Iran smatra delom ratnih reparacija posle iračko-iranskog rata. Danas iračke vazduhoplovne snage imaju samo 87 aviona, uglavnom transportnih i izviđačkih.

Iračke vlasti tragaju za izgubljenim finansijskim i vojnim sredstvima u Egiptu, Rusiji, Francuskoj i Italiji. Našli su dva iračka broda u Egiptu, i dva u Italiji.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve