Loader

Irak traži avione u Srbiji

03.septembar,23:10

Iračko Ministarstvo odbrane zaključilo je nedavno da Irak poseduje 19 aviona MIG-21 i MIG-23 koji su sklonjeni u Srbiji

Iračko Ministarstvo odbrane zaključilo je nedavno da Irak poseduje 19 aviona MIG-21 i MIG-23 koji su sklonjeni u Srbiji, s kojom pregovara o vraćanju tih aviona. Tehničku delegaciju koja o tome treba da pregovara predvodi general Anvar Mohamed Amin.

Prema Njujork tajmsu od 30. avgusta i agenciji AFP, 19 aviona je u Srbiju 1989. godine na reparaciju poslao Sadam Husein s kojim je tadašnja Jugoslavija imala dobre odnose. Avioni nisu mogli da budu vraćeni zbog Iraku nametnutih sankcija.

Agencija Asošijeted pres javila je 31. avgusta da su irački avioni nađeni u Srbiji, ali u delovima. Po toj agenciji 19 aviona je 1989. poslato na reparaciju u Zagreb, a godine 1991, kada je počeo rat u Hrvatskoj, avioni su u delovima transportovani u Srbiju. Neimenovani srpski zvaničnici su izjavili da su avioni u međuvremenu opelješeni, (cannibalized), odnosno da su sa njih poskidani delovi radi popravke drugih aviona, da su zapušteni i neupotrebljivi. Po tom izvoru samo dva aviona su ostala kompletna, od kojih je jedan smešten u beogradskom muzeju avijacije.

Ministarstvo odbrane Srbije potvrdilo je da su iračke vlasti zainteresovane za avione MIG 21 i MIG 23 koji su iz te zemlje još pre dve decenije dovezeni u Zagreb na remont. Ministar Dragan Šutanovac prilikom nedavne posete Bagdadu informisao je iračkog premijera Nurija al Malikija da je tokom rata u Hrvatskoj tadašnja JNA prenela određen broj aviona u rashodovanom stanju u delovima u Srbiju na aerodrom Batajnica, a da je jedan avion, koji je takođe bio u lošem stanju, ipak preleteo iz Zagreba za Beograd.

Ministarstvo odbrane Srbije saoštilo je da su te letelice u veoma lošem stanju i da većina letelica nije bila operativna ni krajem ’80-ih godina, kada su stigle na popravku u Remontni zavod „Zmaj“ kod Zagreba.

Kako piše Njujork Tajm srpska vlada je obećala da odmah dva aviona učini dostupnim za upotrebu, a ostale po hitnoj proceduri. Obnovljena vojna saradnja sa Irakom je u poslednjim nedeljama pominjana u izjavama srpskih funkcioner kao privredno značajna za Srbiju.

Godine 1990. Irak je bio šesti u svetu po veličini avijacije, imao je 750 aviona, neke od MIG-ova i francuskih miraža je izgubio, kada su ga 1990. SAD bombardovale, oko 100 aviona odletelo je u Iran da bi izbeglo uništenje, iako je Irak tada bio neprijateljska zemlja. Ti avioni još nisu vraćeni. Izgleda da ih Iran smatra delom ratnih reparacija posle iračko-iranskog rata. Danas iračke vazduhoplovne snage imaju samo 87 aviona, uglavnom transportnih i izviđačkih.

Iračke vlasti tragaju za izgubljenim finansijskim i vojnim sredstvima u Egiptu, Rusiji, Francuskoj i Italiji. Našli su dva iračka broda u Egiptu, i dva u Italiji.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve