Loader

Umro poslednji od braće Kenedi

27.avgust,23:17

"Bio je slavna ličnost, ponekad i smešan, dobar prijatelj, neumoljiv neprijatelj, čovek velike vere i velikih mana, istrajni melanholik koji je mnogo pio i pevao glasno. Bio je Kenedi"

Senator Edvard Ted Kenedi umro je u utorak, 25. avgusta uveče u 77 godini posle teške bolesti. Vest je obznanila porodica Kenedi: „Edvard M. Kenedi, suprug, otac, deda, brat i ujak koga smo veoma voleli, umro je u utorak kasno uveče u svojoj kući u Hajanis Portu. Izgubili smo nezamenjivi centar naše porodice i izvor radosti u našim životima, ali će inspirisanost njegovom verom, optimizmom i istrajnošću u našim srcima živeti večno“.

Ted Kenedi jedini je od braće iz slavne porodice koji je doživeo starost. Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džon Kenedi kao i senator Robert Kenedi su ubijeni, a Džozef junior je kao mladić poginuo tokom Drugog svetskog rata. Ted je i sam jedva izbegao smrt u avionskoj nesreći u kojoj je zadobio trajne probleme s leđima i vratom.

Ted Kenedi je proveo 46 godina u Senatu, da bi se nakon što mu je otkriven tumor na mozgu, povukao iz politike i mirno živeo u porodičnoj kući u Masačusetsu. U Senatu se od tada pojavio samo jednom, da bi podržao zakon o zdravstvenoj zaštiti kom je posvetio dobar deo svoje karijere. Pojavio se i na otvaranju Nacionalne konvencije demokrata u Denveru kada je Barak Obama biran za predsedničkog kandidata i održao vatreni govor koji je rasplakao brojne slušaoce.

„Bio je slavna ličnost, ponekad i smešan, dobar prijatelj, neumoljiv neprijatelj, čovek velike vere i velikih mana, istrajni melanholik koji je mnogo pio i pevao glasno. Bio je Kenedi“, piše Njujork Tajms.

O životu i karijeri Edvarda Kenedija čitajte u tekstu Čuvar Kamelota objavljenom u rubrici Portret savremenika nakon što je krajem avgusta prošle godine na Nacionalnoj konvenciji Demokratske partije podržao Baraka Obamu za predsedničkog kandidata.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve