Loader

Sutra ponovljeno suđenje »Fireru«

27.avgust,14:25

Prvostepena presuda ukinuta jer je deo dostavljene dokumentacije bio na latinici

Novi sudski postupak protiv vođe neonacističke organizacije Nacionalni stroj Gorana Davidovića po tužbi novinara Dinka Gruhonjića zbog povrede časti, ugleda i prava

počinje sutra u 10 sati u Opštinskom sudu u Novom Sadu.

Isti sud je nakon porvostepenog postupka presudio da Goran Davidović isplati 500.000

dinara Gruhonjiću. Međutim, presuda je ukinuta nakon žalbe Gorana Davidovića da deo sudske dokumentacije nije pisan ćiriličnim pismom, odnosno da je tužba napisana na latinici. Okružni sud je tada ocenio da je Opštinski sud u prvostepenom postupuku prekršio prava tuženog jer je „protivno odredbama zakona odbio zahtev stranke da u postupku slobodno upotrebljava svoj jezik i pismo“.

Opštinski sud je ranije saopštio da će u ponovljenom postupku otkloniti utvrđenu, a bitnu povredu postupka, i to u skladu sa uputstvom iz rešenja Okružnog suda. Taj sud je saopštio i da je na sastanku predsednika suda sa predsednicima odeljenja i zamenicima predsednika, održanom 10. novembra 2008. godine, „dat usmeni nalog i preporuka da se ćirilično pismo u postupku upotrebljava u skladu sa važećim zakonskim propisima, podzakonskim aktima i Ustavom“. Odluku Okružnog suda Gruhonjićev advokat Vladimir Beljanski ocenio je kao pravni „nonsens“, jer dovodi do zaključka da se srpski jezik ne može pisati latiničnim pismom. Advokat je dodao da odluka suda „dovodi i do besmisla, jer će ubuduće svaki sud moći da postupi na sličan način, ako bi tome prethodio nečiji lični hir“.

Gruhonjić je Davidovića tužio zbog navoda u Davidovićevoj knjizi „Slučaj Nacionalni stroj“.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve