Loader

Srbija i Kina: Potvrđivanje dobrih odnosa

20.avgust,23:18

Kako teče treća Tadićeva poseta Kini, šta je sve rečeno i učinjeno

Dobri bilateralni odnosi Srbije i Kine biće potvrđeni potpisivanjem Sporazuma o strateškoj saradnji, izjavio je predsednik Srbije Boris Tadić koji se nalazi u višednevnoj poseti Pekingu.

Tadiću je ovo treća poseta Kini u poslednje četiri godine. Predsednici Srbije i Kine, Boris Tadić i Hu Đintao složili su se tokom susreta u četvrtak, 20. avgusta, da produbljivanje prijateljskih odnosa i uspostavljanje strateškog partnerstva predstavlja zajedničku težnju dva naroda i da je to od suštinskog interesa za obe države.

U zajedničkoj izjavi nakon sastanka navodi se da su dvojica predsednika postigla široki konsenzus o daljem jačanju saradnje Srbije i Kine u raznim oblastima, kao i o međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa.

Istog dana, srpski ministar za ekonomiju Mlađan Dinkić i kineski ministar trgovine Čen Deming potpisali su sporazum o ekonomskoj i tehnološkoj saradnji u oblasti infrastrukture.

Jedan od poslova koji su potvrđeni tokom posete srpske delegacije Pekingu je izgradnja mosta koji će spojiti dva dela Beograda – Zemun i Borču. „Naša Vlada je spremna da kineskim građevinskim kompanijama omogući infrastrukturne poslove u Srbiji u iznosu od milijardu evra. Samo u Beogradu planiramo da gradimo pet mostova preko Dunava i Save. Jedan od tih mostova, most Zemun – Borča biće realizovan pomoću kredita kineske Eksim banke i uz angažovanje kompanija iz Kine“ rekao je Tadić.

Boris Tadić je u četvrtak u Pekingu učestvovao i na Trgovinsko-investicionom forumu, kom su prisustvovali predstavnici brojnih kineskih kompanija.

U svom obraćanju učesnicima na Trgovinsko-investicionom forumu Tadić je naglasio značaj partnerstva Srbije i Kine na ekonomskom planu. On je ocenio da su ovo istorijski trenuci za Srbiju, sada kada Kina postaje njen ključni strateški partner na azijskom kontinentu i istakao da bi mnoge zemlje u svetu danas rado menjale mesto sa Srbijom i potpisale sa Kinom sporazum ovakvog značaja.

„Zadovoljan sam što imamo priliku da to učinimo, u trenutku kada se svetska geopolitiška situacija menja i redefiniše“, rekao je Tadić, koji je naglasio da strateško partnerstvo Srbije i Kine proističe iz dugogodišnjeg prijateljstva dve zemlje.

„Centralni geopolitički položaj Srbije na Balkanu čini je mestom saradnje svih zemalja našeg regiona“, dodao je Tadić, i dodao da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja ima ugovor sa EU, ali i sa Ruskom federacijom, Turskom, Belorusijom, kao i sa regionom CEFTA.

Prema rečima Tadića, prijateljstvo dve zemlje je bazirano i na principijelnom stavu Srbije o „jednoj Kini“ i na podršci koju Kina daje naporima Srbije da mirnim putem i poštujući međunarodno pravo, brani vlastiti integritet na Kosovu i Metohiji.

„Želim da naglasim da je Srbija u proteklim godinama imala tri stuba spoljne politike, Brisel, Vašington i Moskvu. Sada mogu sa izrazitim zadovoljstvom da potvrdim da je Srbija dobila i svoj četvrti oslonac – Peking“, poručio je Tadić.

„Zahvalni smo na principijelnoj podršci NR Kine naporima da očuvamo naš teritorijalni integritet i veoma cenimo što je Kina podnela svoje mišljenje Međunarodnom sudu pravde u Hagu oko ocene legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova“, naglasio je Tadić i potvrdio da Srbija podržava politiku „jedne Kine“ i da takav njen pristup neće biti promenjen.

Pročitajte zajedničku izjavu koju su potpisali Boris Tadić i Hu Đintao.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve