Loader

„Krdo životinja“ na putu

20.avgust,00:33

U Češkoj privedeno 150 navijača Zvezde, 44 proterano, a Slavija pobedila Zvezdu sa 3:0

Najmanje osam navijača Crvene zvezde povređeno je u Pragu u tuči sa policijom pred utakmicu sa Slavijom. Prema dosadašnjim informacijama, privedeno je oko 150 navijača Zvezde. Češki policajci prošli su bez povreda.

Zvezdini navijači su u četvrtak, 20. jula tokom popodneva, pred utakmicu kluba sa praškom Slavijom šetali češkom prestonicom i skandirali i pevali. Onda su u centru grada napali nekoliko turista, a posle i policajce, ispričala je medijima portparol praške policije Andrea Zoulova. Policajce su gađali konzervama, flašama, stolicama i stolovima iz restorana, a policija je uzvratila suzavcem. Delije su polomile neke izloge i uništile restoran.

Problemi sa Delijama u Češkoj počeli su dan ranije, kada su navijači putovali ka Pragu. Češka policija naredila je da do ponoći između srede (19. avgust) i četvrtka, 44 navijača beogradskog fudbalskog kluba Crvena zvezda napuste tu zemlju. Oni su divljali na benzinskim pumpama u Češkoj zbog čega su u toj zemlji postali nepoželjni.

Jedan broj njih, kada je autobus kojim su putovali stao na benzinskoj stanici kraj mesta Ladne blizu češko-slovačke granice, uzimali su robu iz prodavnice na pumpi i nisu je platili, tvrdi češka policija.

U mestu Hustopeče, drugi autobus sa navijačima Crvene zvezde napravio je pauzu na pumpi. Na njoj su navijači pokrali robu i zgradu pumpe išarali farbom u spreju. Vlasnik pumpe koja je išarana natpisima „Delije“ i amblemom Crvene zvezde štetu je procenio na 4000 evra. Autobus sa tom drugom grupom od 48 navijača policija je sačekala u Pragu uveče, a u autobusu je našla sprejeve i šablone koje su upotrebljeni za crtanje i pisanje po benzinskoj pumpi.

Radnica na benzinskoj stanici u blizini Brna, Vjera Trehova, rekla je za medije da su na pumpu stigla dva autobusa, od kojih se prvi parkirao na mestu predviđenom za kamione i da su navijači krali imenke piva i Red Bulla. Trehova tvrdi i da su „Delije“ na nju bacale plišane igračke, koje su takođe pokrali, i sitan novac, dok su putnici drugog autobusa iz Beograda išarali pumpu grafitima crvene i crne boje.

„Policija je privela 69 navijača i pod nadzorom policije autobus se vratio na benzinsku pumpu, gde su ih suočili sa snimcima kamere. Ukupno 14 navijača kažnjeno je zbog krađe“, kazao je novinarima portparol regionalne južno-moravske policije Pavel Švab.

Ovih 14 navijača, kao i još 15 njih za koje se otkrilo da nemaju regulisano putničko zdravstveno osiguranje, dobili su naređenje da napuste Češku. Zbog kršenja lokalnih zakona, skraćen im je rok do koga im važi viza u pasošu. Međutim, do večeri je uhapšeno još navijača iz drugog autobusa, pa se ukupan broj onih kojima je naređeno da napuste Češku popeo na 44.

Pavel Švab, koji je rekao da se ovakva situacija sa navijačima već događala, dodao je da su se „Delije“ ponašale „kao krdo životinja“. Policija će nastaviti da istražuje postupke navijača.

Inače, češka policija je utakmicu Slavija – Crvena zvezda koja se igrala u Pragu (u četvrtak 20. avgusta) u kvalifikacijama za Ligu Evropa, unapred ocenila kao visoko rizičnu. „Ocenjena je kao visoko rizična pre svega zbog navijača gostujućeg kluba. Imaju pirotehniku, poznati su po nasilju i grubosti pod uticajem alkohola“, izjavila je dan pre utakmice portparolka praške policije Eva Miklikova. Na dan utakmice Slavija-Zvezda, koja se završila teškim porazom beogradskog kluba, veliki broj policajaca patrolirao je Pragom. To, očigledno, nije bilo dovoljno za sprečavanje razbijanja gradskih izloga.

Rukovodstvo Crvene zvezde koje je primljeno u ambasadi Srbije u Pragu u sredu, nakon prvih incidenata na pumpama, ogradilo se od izgreda koje su na putu kroz Češku izazvali „navodni navijači“ tog kluba.

Češki mediji upozoravaju da Crvena zvezda zbog svojih „Delija“ dobija često kazne od međunarodnih fudbalskih organizacija. Osim toga, navode i da je za „Delije“, „tipičan krajnji nacionalizam“, kao i da oni spadaju u grupu najekstremnijih navijača u Evropi.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve