Loader

Voždovački test

14.avgust,20:52

U opštini Voždovac će u roku od mesec dana biti raspisani novi izbori, treći u poslednjih osamnaest meseci, pošto je kraju konstitutivne sednice Skupštine, u petak 14. avgusta, kada je isticao dvomesečni zakonski rok, prisustvovalo za kvorum nedovoljnih 27, od ukupno 56 odbornika. Nijedna stranka nije obezbedila potrebnu većinu za izbor predsednika SO Voždovac. Skupština grada Beograda treba da imenuje Privremeni organ, koji će u međuvremenu obavljati tekuće i neodložne poslove.

U Skupštini opštine Voždovac, na izborima održanim 7. juna, Srpska napredna stranka (SNS) je dobila 18 mandata, lista „Za evropski Voždovac“ 17, koalicija Demokratske stranke Srbije, Nove Srbije i Narodne partije (DSS-NS-NP) sedam, koalicija Socijalističke partije Srbije, Partije ujedinjenih penzionera Srbije i Jedinstvene Srbije (SPS-PUPS-JS) šest, Srpska radikalna stranka (SRS) i Liberalno demokratska partija (LDP) po tri, a Lista za toleranciju Rasima Ljajića dva.

Listu „Za evropski Voždovac“, osim DS-a, čine G17 plus, SPO i DHSS. Ona je koalicioni sporazumi potpisala i s koalicijom SPS-PUPS-JS, LDP-om i Ljajićevom Listom za toleranciju, tako da joj je za većinu u voždovačkoj skupštini nedostajao samo jedan odbornik. DS je pozivala koaliciju DSS -NS-NP da se na Voždovcu pridruže lokalnoj koaliciji na Voždovcu, ali je DSS odbila uslovljavajući svoju saradnju zahtevom da gradonačelnik Beograda Dragan Đilas saopšti podatke o vlastitoj imovini.

Srpska napredna stranka je pre toga o koaliciji pregovarala s koalicijom DSS- NS-NP, o koaliciji, a pozivali su i socijaliste, ali su ovi, za razliku od Zemuna, na Voždovcu ostali verni savezu s demokratama s kojima dele vlast na republičkom nivou. Srpska radikalna stranka je saopštila da neće podržati ni jednu od te dve kombinacije.

Voždovački test dao je, dakle, različit izlazni rezultat od onog u Zemunu, gde je posle vanrednih opštinskih izbora za novog predsednika Zemun izabran Branislav Prostran, predsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke, SPS je dala zamenika predsednika ove beogradske opštine, a DSS predsednika skupštine.

Voždovački test daje i materijala za nova nagađanja, makoliko indikatori s lokalnih izbora bili nesigurni. ZES nije uspela da u važnoj beogradskoj opštini pokaže dominaciju, naprednjaci nisu uspeli da sakupe većinu da bi još jednim lokalnim primerom na terenu gde su radikali tradicionalno bili slabiji od raznih «deposovskih» i «dosovskih» saveza pokazali da su stekli prednost. Jaz između DS i DSS je možda i produbljen, što govori da se smanjuje mogućnost obnove saradnje te dve partije. G17 je najavila da će na sledećim voždovačkim izborima nastupati samostalno. Mada je ova partija u Kosjeriću na majskim vanrednim lokalnim izborima nastupala samostalno (i prošla cenzus (osvojivši 5,6 odsto glasova i jedno odborničko mesto), njen izlazak iz evropske koalicije u centralnoj beogradskoj opštini će možda izazvati nova nagađanja o odnosima između Tadićeve i Dinkićeve stranke.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve