Loader

Helanke

27.april,19:50

U radnjama ih nalazimo: tufnaste, prugaste, pepita, poluprovidne, zlatne ili karo.

Na ulici postaju: slonaste, kržljave, mlohave, fudbalerske, kratke, u „iks“, sa celulitom ili bez njega.

Jasno je, reč je o – helankama!

Egzibicionizam i dekorativnost u svakom novom stilu kroz istoriju bili su dva neodoljiva sastojka mode. Ređe su se kosili, češće podudarali. Danas, kad egzibicionizam hara planetom, u slučaju helanki jedno je izvesno – to štipa oči!

Uzane čarape-nogavice, i to od elastičnog materijala, pričvršćivali su za pojas, još u VI veku, Justinijan i Teodora. Ali, oni su to carski nosili, skriveno i umereno, ispod tunika i ogrtača.

Evropljani, oduvek „patološki ljubomorni“ na „inovatorski Balkan“, počeli su da kopiraju Justinijana i tako su se uz neznate izmene te nogavice zadržale još punih deset vekova u evropskoj modi.

A onda se u XVI veku, na francuskom dvoru rodio Anri III, čije je bitisanje od sudbinskog značaja za helanke. Nestali su kaiševi kojima su se te uske nogavice vezivale za pojas, pa su nogavice „narasle“ do struka. Ali, nastao je nov problem, šta sa šlicem? I tu se Anri dosetio! Svojim ljubimcima i telesnoj straži, tzv. minjonima napravio je čuvenu bragetu (la braguette) – tapeciranu kutijicu polukružnog ili famskog oblika (po želji), i prišio im za „uvaženu zonu“ preko šlica. Tako su se, u doba manirizma, helanke šepurile po evropskim dvorovima, na mišićavim muškim nogama, noseći iskarikiranu bragetu među preponama.

A onda su pale u zaborav…

Nejasno je ko se u ovom veku dosetio da ih vrati na ulice, ali ko god da je – trebalo je da ih ponudi u nekoj upotrebljivoj varijanti. Na primer, da se uz svaki kupljeni model deli deset besplatnih „fitnes“ tretmana ili neotpakovani skalpeli, ili ekspres dijeta, ili možda pribor za tapaciranje. Može i ilustrovano džepno izdanje „Lepa žena“ a, u najgorem slučaju, pokoja brageta.

Ali, dok se proizvođači ne dosete, helanke ostaju da ih gledamo ili nosimo. Uostalom, kad na tu „esencijalnu neestetiku“ steknemo imunitet, ona će nam postati upravo – glavni zakon estetike. Ne bi bilo čudno da se jednoga dana, poput najlon čarapa sa protkanim dlakama, koje se nude u seks-šopu, pojave i helanke sa ugrađenim džombicama celulita, ili helanke sa čvornovatim kolenima. Pod nezadrživim naletom helanki, čak je i folklorna balkanska erotičnost potpuno iščezla sa ulica. Prosto, ponekad žalimo za egzibicionistima u „širokom mantilu na golo telo“, ili za rasnim gospođama u tesnim košuljama sa plastičnim brushalterima, što bodu u leđa po autobusima, ili za „mačoima“ u uzanim štofanim pantalonicama „na zvono“…

Manje štipaju oči!

Poslednje izdanje

Intervju: Sead Spahović, advokat

Ne možete da reformišete sud dok ne reformišete Službu Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve