Loader

Eksperiment: Internet pretraživanje na slepo

13.avgust,22:06

Možda vam se dopada Microsoft, a to ne znate ili ne želite da priznate?

Američki „kompjuteraši“ često ponavljaju da bi internet pretraživač Yahoo bio mnogo kvalitetniji kada bi uz njega stajao logo Google-a, i obrnuto – Google bi mnogo lošije radio kad kraj polja za unos pojma ne bi stajao onaj logo sa raznobojnim slovima. U igru je nedavno ušao i treći internet pretraživač, Microsoftov Bing, i ubrzo se u poslu pretraživanja <a href="http://www.vreme.com/cms/view.php?id=879183

“ target=“_blank“>udružio s Yahoo-om.

Bing bi, bar prema objašnjenju iz Microsofta, trebalo da ponudi znatno pametnije i raznovrsnije pretraživanje u odnosu na druge dve kompanije. StatCounter kaže da je u julu ovaj pretraživač osvojio 9,41 odsto tržišta, što je jedva nešto više od jedan odsto u odnosu na mesec jun. Bing se širio uglavnom na račun Google-a koji se zbog toga sasvim sigurno nije potresao. Yahoo trenutno ima oko 10,95 odsto, ali je, i kada udruži snage s Bingom, veoma daleko iza Google-a na koji odlazi čak 77,54 odsto tržišta.

Da je ona prva tvrdnja bar delimično tačna – izbor pretraživača nije sasvim objektivan – pokazuje mali eksperiment nazvan Blind Search (Pretraga na slepo): u vrhu stranice na adresi <a href="http://blindsearch.fejus.com/

“ target=“_blank“>blindsearch.fejus.com postavljen je boks u koji se unosi pojam za pretraživanje, a rezultati (stranice ili slike) pojavljuju se u tri kolone – u jednoj su Google-ovi rezultati, u drugoj Bingovi, u trećoj Yahoo-ovi, nasumično poređani tako da ne znate koji rezultati pretraživanja su čiji. Na vama je da unesete pojam i odlučite u kojoj koloni su rezultati relevantniji, a onda će vam i Blind Search reći koga najviše volite.

Prvi rezultati kažu da Google nije prvi jer ima lep logo, ali i da ga ne koristimo baš svi i baš uvek zato što je najbolji: Google – 44 odsto, Bing – 33, Yahoo – 23 odsto. Istine radi, treba još napomenuti da je tvorac Blind Searcha, Michael Kordahi, zaposlen u Microsoftu. Kordahi, o čijoj se inspiraciji za pravljenje eksperimenta sasvim sigurno spekuliše, tvrdi da Blind Search nema nikakve veze s tom kompanijom i da ga je napravio zabave radi, u slobodno vreme. Osim toga, takođe istine radi, mora se reći da Googlovi rezultati dobijeni preko Blind Searcha ne odgovaraju u potpunosti rezultatima pretraživanja istog pojma na www.Google.com, što može nešto da znači, ali i ne mora.

Čitava priča i eksperiment služe da se poigraju oni koji u društvu vole da rasparavljaju zašto vole ili mrze neku od tri kompanije. Nekome, opet, može da se desi da posle ovoga promeni pretraživač.

Šta kažu i o čemu raspravljaju oni koji su među prvima isprobali Blind Search možete da pročitate na

posebnom forumu.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve