Loader

Išta ili ništa?

30.jul,00:19

Da li i ženama bez partnera treba omogućiti pravo na oplodnju?

Skupština je u ponedeljak, 27. jula završila raspravu o zakonima iz oblasti zdravstva, među kojima su zakon o javnom zdravlju, transfuziji, transplantaciji i lečenju neplodnosti.

Ovaj poslednji je izazvao najveću pažnju, ali i polemiku o tome da li i ženama bez partnera treba omogućiti pravo na oplodnju. Naime, cilj predloženog zakona je da se sistematski uredi oblast lečenja neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognutog oplođenja, da se stvore uslovi za obavljanje lečenja u skladu sa savremenim standardima medicinske nauke i prakse, uslovi za promociju doniranja reproduktivnih ćelija na nacionalnom nivou u cilju informisanja i upoznavanja građana sa značajem doniranja reproduktivnih ćelija, kao i da se ta oblast uredi u skladu sa propisima i standardima Evropske unije.

Na predlog ovog zakona u skupštini je podneto tridesetak amandmana, a Vlada je usvojila amandman poslanica Snežane Stojanović-Plavšić (G17 plus), Aleksandre Jerkov (LSV) i Gordane Čomić (Za evropsku Srbiju), kojim se pravo na lečenje tim postupkom daje i punoletnim i poslovno sposobnim ženama koje žive same, koje ispunjavaju uslove predviđene ovim zakonom, uz sporazumnu saglasnost ministara nadležnih za zdravlje i porodične odnose, ako za to postoje naročito opravdani razlozi.

Žarko Korać iz poslaničkog kluba LDP revoltirano je ocenio da je „najneverovatnija stvar da dva ministra odlučuju da li će se ženi omogućiti pravo da rodi“. Korać je još dodao da su predložena ograničenja za podvrgavanje žena oplodnji ponižavajuće rešenje i upitao zašto se ograničava to pravo ženama ako svaka žena može da rodi vanbračno dete.

Da pojedina rešenja iz predloženog zakona ne odgovaraju modernim tendencijama, ustanovila je i Vesna Pešić, pošto „porodice danas nisu samo majka, otac i deca, nego i samohrani očevi i samohrane majke“. Ona je upitala zašto bi žena bila sprečena da dobije oplodnju ako nema partnera i navela da je prihvaćen amandman tri poslanice umesto da se prihvati rešenje da žena ima pravo na oplodnju bez ograničenja. Snežana Stojanović-Plavšić složila se sa mišljenjem Vesne Pešić i navela da je povukla prvobitno predložene amandmane kojima je bilo precizirano neograničeno pravo da žena bez partnera bude podvrgnuta oplodnji. Ona je navela da je te amandmane povukla posle pregovora sa resornim ministrom i Vladom jer, kako je navela, mišljenje je da u ovom trenutku ne postoji većinska podrška za tu mogućnost u Srbiji. „Bolje da dobijemo nešto nego ništa“, obrazložila je ona razloge zašto je povukla prvobitno predložene amandmane, a potom predložila novi amandman koji je Vlada prihvatila.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve