Loader

Čojstvo

30.jul,16:53

Otkrivena spomen ploča posvećena jednom od retkih istinskih heroja rata na prostorima bivše Jugoslavije

Na ulazu u pasaž koji spaja Zmaj Jovinu i Ulicu Ilije Ognjanovića u Novom Sadu je 23. jula otkrivena spomen ploča posvećena Srđanu Aleksiću, mladiću iz Trebinja koji je ubijen tokom rata u Bosni i Hercegovini, braneći prijatelja bošnjačke nacionalnosti.

Gradska skupština Novog Sada je u martu donela odluku da se naziv tog prolaza u centru Novog Sada nazove po Srđanu Aleksiću. Koalicije nevladinih organizacija Građanska Vojvodina i Igmanska inicijativa su pozdravile ovu inicijativu, Srđana Aleksića nazvale jednim od vrlo retkih istinskih heroja rata na prostorima bivše Jugoslavije i ocenile da je ime Srđana Aleksića snažan simbol borbe za

vrednosti zajedničkog života.

Javnost u Srbiji upoznala se sa ovim slučajem 2007. godine kada je Radio televizija Srbije snimila emitovanala dokumentarni film „Srđo“.

Srđan je bio bosanskohercegovački Srbin iz Trebinja, glumac amater i juniorski plivački rekorder, plivačka nada. U ratu je bio pripadnik Vojske Republike Srpske. Njegov otac Rade je bio košarkaški trener. Majka mu je rano umrla, a brat poginuo u udesu motornim zmajem, iznad Petrovog polja, u blizini Trebinja.

Grupa pripadnika Vojske Republike Srpske je legitimišući osobe na trebinjskoj pijaci 21. januara 1993. godine naišla na Alena Glavovića, Bošnjaka i počela da ga maltretira i tuče. Srđan je priskočio u pomoć Glavoviću, a četvorica vojnika su ga pretukli kundacima pušaka toliko da je pao u komu, i preminuo je 27. januara 1993. godine. Imao je 26 godina kada je ubijen. Srđanov otac je u čitulji napisao „Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost“.

Jedan od napadača na Srđana poginuo je tokom rata dok su ostali osuđeni na dvadeset i osam meseci zatvora. Srđanu Aleksiću je posthumno dodijeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini. Ulica Velikih drveta u Sarajevu je petnaest godina nakon Srđanove smrti nazvana po njegovom imenu. U obrazloženju je navedeno: „Bez ljudi kao što je Srđan Aleksić i njihovih herojskih djela, čovjek bi izgubio nadu u ljudskost a bez nje naš život ne bi imao smisla“.

Alen Glavović danas živi u Švedskoj, oženjen je i ima dvoje djece.

Svake godine poseti Trebinje, Srđanov grob i njegovog oca.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve