Loader

Šešelj osuđen za nepoštovanje Tribunala

24.jul,21:25

Šešelj je osuđen na 15 meseci zatvora i naloženo mu je da sa interneta skine svoju knjiguu kojoj je obelodanio poverljive informacije o tri zaštićena svedoka

Sudsko veće kome je predsedavao O Gon Kvon osudilo je Vojislava Šešelja na 15 meseci zatvora za nepoštovanje suda. Sud je naložio da Šešelj sa interneta skine svoju knjigu, čiji naslov sud tretira kao poverljivi dokument i ne objavljuje ga.

Šešelj je 21. januara optužen za svesno i namerno ometanje sprovođenja pravde time što je, u jednoj od svojih knjiga, objavljenoj novembra 2007. godine, obelodanio poverljive informacije o tri zaštićena svedoka i otkrio sadržaj njihovih iskaza – naveo je njihova zanimanja, imena članova njihovih porodica, neka poglavlja naslovljavao po pseudonimima svedoka, a jednom od svedoka je čak objavio i ime sina. Sud je u martu 2003. godine zabranio obelodanjivanje izjava, na osnovu kojih se može utvrditi identitet zaštićenih svedoka. Za nepoštovanje suda zaprećena je kazna do sedam godina zatvora ili novčana kazna do 100.000 evra, ili oboje. Sud je do sada doneo trinaest presuda za nepoštovanje suda, ali je Šešelj prvi optuženi za ratne zločine kome je izrečena takva presuda.

„Tribunal smatra bezbednost svedoka i integritet poverljivih materijala suštinskim elementima vladavine zakona“, naglasio je taj sud u saopštenju i podsetio da je zbog nepoštovanja suda dosad podignuto nekoliko optužnica.

Šešelj se 24. februara 2003. godine dobrovoljno predao Haškom sudu, a 25. februara te godine se izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1993. godine.

Šef pravnog tima za odbranu Vojislava Šešelja Zoran Krasić izjavio da će se Šešelj žaliti na presudu, a uzgred je rekao da Haški tribunal nastoji da postupak protiv lidera radikala „padne u zaborav“, da je Šešelj već šest godina u pritvoru, a da je tokom dvadesetjednog kalendarskog meseca, od 2007. godine, kada je počelo suđenje Šešelju u Tribunalu, bio samo 131 sudski dan.

Posle šest godina i po godina ne može se sa sigurnoću prognozirati kraj tog redovnog suđenja Vojislavu Šešelju, koje je trenutno u prekidu.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve