Loader

Ubijen Saad bin Laden?

23.jul,20:49

Sin Osame bin Ladena verovatno je ubijen u američkom raketnom napadu početkom godine u Pakistanu

Sin Osame bin Ladena, Saad, verovatno je ubijen u američkom raketnom napadu početkom godine u Pakistanu, javio je američki Nacionalni javni radio, pozivajući se na funkcionere obaveštajne službe SAD.

Američke obaveštajne agencije su 80-85 odsto sigurne da je Saad mrtav, izjavio je jedan neimenovani zvaničnik i dodao da je Osamin sin, koji je imao blizu 30 godina, bio aktivan član Al Kaide, ali nije bio dovoljno važan da bude meta napada već da se „našao na pogrešnom mestu u pogrešno vreme“.

Navodno je Saad, koji je imao važnu ulogu u odnosima Irana i Al Kaide, stigao u Pakistan pošto je proveo nekoliko godina u kućnom pritvoru u Iranu, preneo je Rojters.

Nacionalni javni radio je u izveštaju primetio da nije poznato da li je Saad u trenutku pogibije bio u blizini Osame bin Ladena.

Pretpostavlja se da je ubijen projektilom ispaljenim sa američke bespilotne letelice „predator“. Od početka godine izvedeno je oko 50 takvih napada, u kojima je ubijeno oko 470 ljudi – civila i ekstremista.

Identitet žrtava takve vrste napada teško je utvrditi što delimično objašnjava to što se sada vest objavljuje. Zanimljivo je da vest odlazi u etar u trenutku kada s novim žrtvama broj Amerikanaca poginulih u Avganistanu u prve tri nedelje jula prelazi 30, što je za dva više nego u za Amerikance neprijatnom junu 2008. kada je poginulo 28.

Pogibije američkih vojnika podudaraju se s američkom ofanzivom podržanom od strane Britanaca u talibanskom uporištu u provniciji Helmand. Pogibije vojnika izazvale su tenzije u Velikoj Britaniji, gde je američki potpredsednik Džozef Bajden izjavio da će vojničkih žrtava biti još, ali da, što se tiče američkih i britanskih interesa, rat je vredan napora i podnetih žrtava.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve