Loader

Zemunski test, rezultat: uspon naprednjaka

23.jul,21:50

Vanredni lokalni izbori u dve od ove tri opštine izazivali su veliko interesovanje političke javnosti zato što su bili prva prilika za odmeravanje posle rascepa među radikalima

Novi predsednik opštine Zemun biće Branislav Prostran, predsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke, zamenik predsednika ove beogradske opštine biće iz SPS-a, a predsednik skupštine iz DSS-a. Posle konstituisanja Skupštine opštine Zemun počinju pregovori o formiranju vlasti i u opštini Voždovac gde naprednjaci takođe imaju šansu da naprave koaliciju s narodnjacima i strankama okupljenim oko SPS-a, mada predstavnik SPS-a izjavljuje da ti pregovori nisu povezani s dogovorom o koaliciji u Zemunu. Za voždovačke pregovore ima još malo vremena zbog toga što su na nekoliko biračkih mesta u toj opštini izbori ponovljeni, pa je izborni proces završen posle zemunskog.

Za predsednika opštine Kosjerić izabran je magistar ekonomskih nauka i narodni poslanik Demokratske stranke Dragan Vujadinović, zamenik predsednika opštine je Dragan Vujić iz koalicije SPS-PUPS-JS, predsednik Skupštine Milan Štulović (DS), zamenica predsednika Skupštine je Danijela Ilić iz G17 plus, a sekretar opštine je Miroljub Kosjerić iz SPO.

Vanredni lokalni izbori u dve od ove tri opštine izazivali su veliko interesovanje političke javnosti zato što su bili prva prilika za odmeravanje posle rascepa među radikalima, koji je nekoliko meseci praktično blokirao rad Skupštine Srbije. Srpska napredna stranka Tomislava Nikolića se pokazala jačom od Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.

Izbori na Voždovcu su delimično pokazali izvesne znake slabljenja uticaja koalicije Za evropsku Srbiju, odnosno Demokratske stranke, mada se lokalni rezultat pri maloj izlaznosti mora smatrati relativno nepouzdanim indikatorom.

Hroničari su takođe pažljivo pratili postizborne pregovore o koalicijama zbog pretpostavki da bi Demokratska stranka i Srpska napredna stranka u Zemunu i na Voždovcu mogle testirati mogućnost koalicione saradnje. Do toga nije došlo, prvo jer je izborni rezultat omogućio da se lakše napravi druga kombinacija, a čini se i zbog toga što je i jednoj i drugoj stranci politički više odgovaralo da sada ne ulaze u takve koalicije – naprednjacima, zato što ih radikali sumnjiče da imaju tajni dogovor s Borisom Tadićem, a ova stranka ima ambicija da kapitalizuje nezadovoljstvo glasača tokom krize, a demokratama zbog toga što se njihov koalicioni partner G17, sa kojim inače imaju komplikovane odnose, protivi takvoj saradnji. Možda je neki uticaj imala i procena da nagla «evropeizacja» naprednjaka ugrožava interese DS-a.

Ulazak SPS-a u saradnju s naprednjacima nije ugrozio funkcionisanje vladajuće koalicije na republičkom nivou. Lokalne koalicije se inače često ne poklapaju s republičkim, pošto partijske centrale po pravilu dozvoljavaju lokalnim odborima da sklapaju koalicije prema vlastitoj proceni. Takve fleksibilnosti, međutim, nije bilo kada se pregovaralo o koalicijama u Beogradu i u još nekim gradovima od većeg ekonomskog i političkog značaja.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve