Bosna i Hercegovina >

Crna rupa belog šengena

Trusno političko tlo Bosne i Hercegovine prošle nedelje dodatno je uzdrmala vest da Evropska komisija planira da iznese predlog po kojem bi se građanima Srbije, Crne Gore i Makedonije dopustilo da putuju u zemlje EU bez viza od početka sledeće godine, dok su građani Bosne i Hercegovine uskraćeni – do daljnjeg.

Sarajevo. foto: p. karanović

Tim povodom, list "Dnevni avaz" u redakcijskom komentaru, pod naslovom "Nemoralni bošnjački političari dali izgovor EU", predložio je potpisivanje peticije pod sloganom: "Nismo zaslužili geto – želimo slobodu". Ovaj list smatra da je odluka Evropske komisije "karantin za Bošnjake, koji su bili žrtve genocida".

"Kako je u pitanju historijski trenutak za ovu zemlju, njenu budućnost i budućnost sadašnjih i budućih generacija, redakcija "Dnevnog avaza", kao inicijator peticije, s razlogom očekuje više stotina hiljada potpisa koji će kao zvanična peticija i kolektivni stav građana BiH biti uručeni evropskim institucijama u Briselu i Vijeću ministara BiH", navodi se u ovom dnevniku.

Zainteresovani peticiju mogu potpisati na sajtu "Dnevnog avaza", poštom ili tako što će ostaviti lične podatke prodavcima na kioscima gde se prodaje "Dnevni avaz".

Sudeći prema komentarima, čitaoci su podeljeni u nekoliko "škola mišljenja". Jedni optužuju EU, drugi domaće političare zbog sporih reformi, treći optužuju u kombinaciji, a ima i onih koji su skeptični kada je reč o smislu peticije.

Sama ideja peticije proširila se na skoro sve gradove Federacije BiH. Kako mediji prenose, u Zenici je za svega nekoliko sati prikupljeno više od 300 potpisa. Jedna od potpisnica, Duška Andrić-Ruzičić, iz ovog grada, kaže za "Vreme" da je BiH jako sporo usvajala reformske promene koje se zahtevaju pre ulaska u EU, pa samim tim i one koje su potrebne za "beli šengen". "Biometrijski pasoši su, mislim, najmanji problem – to je tehnička stvar", zaključuje ova Zeničanka.

U Sarajevu se takođe prikupljaju potpisi, a sam tok prikupljanja peticije pomno prati "Dnevni avaz". "Velika podrška građana Sarajeva potpisivanju peticije ‘Nismo zaslužili geto – želimo slobodu’ bila je očita i jučer, a dokaz su redovi ispred štanda u ulici Ferhadija. Potvrda da građani podržavaju ovu akciju najtiražnijeg bh lista jeste to da je za tri sata njih oko 1000 potpisalo peticiju", samo je jedna u nizu vesti ovog dnevnika.

Sejla Spahić iz Sarajeva u razgovoru za "Vreme" kaže da će dati potpis kao doprinos liberalizaciji viznog režima. Ona smatra da je liberalizacija viznog režima važan korak u procesu koji će omogućiti ljudima sa Zapadnog Balkana da slobodno putuju Evropom. Što se tiče Bosne i Hercegovine, liberalizacija bi ipak napravila diskriminaciju među konstitutivnim narodima u BiH. "Ustav BiH dozvoljava Srbima i Hrvatima dvojno državljanstvo tako da mogućnosti da isti putuju bez viza po EU zavisi isključivo od Srbije i Hrvatske, a Bošnjaci nemaju ‘rezervnu’ domovinu, kao ni ostali koji se ne izjašnjavaju kao Srbi ili Hrvati. Oni su prinuđeni da čekaju zeleno svetlo iz EU, a politička situacija i nesloga političara u BiH im to ne dozvoljava", navodi Spahićeva. Ona smatra da Bošnjake u BiH predstavljaju isključivo nacionalističke i "nereformske" stranke, kojima rukovodstvo EU nije naklonjeno zbog pasivnosti i neispunjavanja obaveza prema Uniji, dok su se u Srbiji desile promene, i "vlasti Srbije i Hrvatske su uradile mnogo više ka kretanju prema evroatlantskim integracijama, za razliku od one u BiH", zaključuje Spahićeva.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST