Loader

BIA na Ravnoj Gori

23.jul,20:19

Kako je izgledao parastos povodom godišnjice od Dražinog pogubljenja

Potraga za ostacima generala Dragoljuba Draže Mihailovića i medijska pompa oko nje nije naročito motivisala poštovaoce lika i dela da u petak 17. jula, na 36 stepeni, zapucaju na Ravnu Goru, gde je održan parastos povodom 63. godišnjice od Dražinog pogubljenja. U crkvici u okviru kompleksa u vlasništvu Srpskog pokreta obnove našlo se jedva pedesetak ljudi, funkcioner Srpskog pokreta obnove Spasoje Krunić, ekipa „Vremena“ i trojica sveštenika koji su držali opelo. Međutim, pred sam kraj parastosa, u kompleks su pristigla dva crna audija sa zatamnjenim staklima, iz kojih su izašla četvorica muškaraca u odelima i brzo utrčala u Memorijalni centar, od crkve udaljen tridesetak metara.

Desetak minuta kasnije, ista ekipa ponovo je izašla, zaputivši se sa dva venca ka spomeniku Draži Mihailoviću. Tek kada su se sasvim približili, prisutnima je postalo jasno da se ne radi o Vuku Draškoviću, kako su pretpostavljali, već o dve delegacije, zajedničkoj Demokratske stranke i Srpskog pokreta obnove, i delegaciji Bezbednosno-informativne agencije. Prvu su činili funkcioner DS-a Srđan Milivojević i direktor SPO-a Aleksandar Jugović. U drugoj, onoj daleko zanimljivijoj delegaciji BIA-e, ekipa „Vremena“ prepoznala je šefa kabineta direktora BIA-e Jovana Stojića i izvesnog Dejana koji je u ovoj agenciji zadužen za međunarodnu saradnju.

Nakon što su položili vence – političari veliki od raznobojnih ruža, sa plavom trakom, a BIA nešto manji, od ljiljana sa trakom u bojama srpske zastave – Aleksandar Jugović kratko je rekao da se nada da će sledeće godine biti u prilici da venac polože na Dražin grob. Nakon toga, iznenadni posetioci vratili su se u svoje automobile i krenuli nazad, a za njima je ostao samo žamor i negodovanje prisutnih zbog „političara koji samo dolaze da se slikaju“.

Povodom informacije da je u petak na Ravnoj Gori venac na spomenik Draži Mihailoviću položio i predstavnik BIA i da je ministar za dijasporu Srđan Srećković prisustvovao pomenu u Crkvi svetog Marka u Beogradu, reagovao je potpredsednik Sandžačke demokratske partije Meho Omerović koji je u izjavi agenciji Beta zapitao da li je za rehabilitaciju Draže Mihailovića nadležan sud ili BIA dodavši je da je Dražu Mihailovića „osudio srpski sud i da ga još nijedan sud nije rehabilitovao“.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve