Loader

Zeleno svetlo za «beli šengen»

16.jul,14:49

Evropska komisija je preporučila Savetu ministara EU da se do januara 2010. godine ukinu vize za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije

Evropska komisija je preporučila Savetu ministara EU da se do januara 2010. godine ukinu vize za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije. To su u sredu 15. jula 2009. zvanično saopštili Evropski komesari Žak Baro (na slici) i Oli Ren. Srpski ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je u Briselu od potpredsednika EK i komesara za pravosuđe i unutrašnje poslove Žaka Baroa dobio i zvaničnu odluku EK o viznoj liberalizaciji za građane Srbije. Formalni predlog upućen je na konsultacije Evropskom parlamentu i Savetu ministara EU, koji bi krajem novembra ili početkom decembra trebalo da donese konačnu odluku.

Do oktobra Evropska komisija od Srbije očekuje dodatni napredak u primeni zakona o strancima, usvajanje nacionalne strategije o upravljanju migracijama, borbu protiv organizovanog kriminala, pranja novca i finansiranja terorizma.

Traži se takođe i da Srbija obezbedi pouzdani nadzor administrativne linije prema Kosovu, i to uz saradnju sa Euleksom i policijskom strukturom Kosova. U Beogradu treba da bude formiran poseban centar za izdavanje biometrijskih pasoša licima sa Kosova, ali ona će ipak morati da izvade vizu da bi putovala u zemlje EU. Ovde se podvlači da će po dopunjenoj Regulativi o viznom režimu EU Kosovo biti tretirano kao teritorija sa neodređenim međunarodnim pravnim statusom. To je zato što deo opozicije kvari radost ovdašnjim evropejcima tvrdnjama da vizna liberalizacija predstavlja indirektno priznanje kosovske nezavisnosti.

Sa pasošem Srbije moći će bez vize da se putuje u sve zemlje EU, izuzev Velike Britanije i Irske koje nisu deo zajedničkog šengenskog prostora. Moći će da se bez vize putuje i u Švajcarsku, Island i Norvešku, koje nisu članice EU, ali su prihvatile i sprovode šengenska pravila, kao i u Bugarsku, Rumuniju i Kipar, nove članice EU, koje formalno još nisu deo „šengenskog prostora“ jer nisu u potpunosti ispunile sve za to potrebne uslove, ali poštuju i sprovode odluke EU. Vize neće biti potrebne ni za Lihtenštajn, koji se, iako nije član EU, izjasnio za priključenje šengenskoj zoni, ali još nije ispunio sve potrebne uslove.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve