Loader

Nova eksplozija, dvoje povređeno

16.jul,16:21

Dačić: klasičan teroristički akt koji mora da naiđe na čvrst odgovor države

U eksploziji koja je u noći između ponedeljka i utorka odjeknula u stambenoj zgradi u Preševu povređeni su jedna žena i jedan dečak. Bomba je postavljena kod ulaza u zgradu u kojoj žive porodice pripadnika policije i Žandarmerije. Ministar policije Ivica Dačić, direktor policije Milorad Veljović i komandant Žandarmerije Bratislav Dikić u utorak su stigli u Preševo.

Ministar Dačić izjavio je da je podmetanje bombe u Preševu klasičan teroristički akt koji mora da naiđe na čvrst odgovor države.

On je rekao da će policija preduzeti mere da sačuva stabilan javni red i mir na jugu Srbije i u Kopnenoj zoni bezbednosti prema Kosovu i živote svih građana na tom prostoru, bez obzira na nacinalnost.

Eksplozivna naprava velike razorne moći postavljena je pored zadnjeg ulaza u stambenu zgradu u kojoj žive porodice pripadnika policije i Žandarmerije, navode u MUP-u. U trenutku eksplozije u zgradi u kojoj živi i veći broj civila, Srba i Albanaca, bilo je 37 lica, a od siline eksplozije popucala su stakla na toj i okolnim zgradama i na automobilima na parkingu ispred zgrade. U eksploziji su lakše povređeni četrdesettrogodišnja Aferdita Šabani i trinaestogodišnji D.Z., rekao je Tanjugu direktor Zdravstvenog centra u Preševu doktor Sabit Sahiti. Povređeni su zbrinuti u Preševu, a zatim prebačeni na hirurško odeljenje Zdravstvenog centra u Vranju, objasnio je Sahiti, i dodao da su u pitanju povrede ekstremiteta, najverovatnije od krhotina stakla. Prema rečima direktora bolnice u Vranju, dr Dušana Aleksića, povrede su lakše i posle zbrinjavanja povređeni su upućeni na kućno lečenje. „Zgrada kod železničke stanice u Preševu, u kojoj se prošle noći dogodila eksplozija, je obezbeđena i specijalne protivdiverzione ekipe utvrđuju da li ima zaostalog eksploziva“, rekao je dežurni istražni sudija Okružnog suda u Vranju Staniša Mihajlović.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Milan Marković, komentarišući okolnosti eksplozije u Preševu, istakao je da postoje razlozi za sumnju da je u pitanju terorizam, jer je zgrada u mesnoj zajednici u kojoj žive Srbi, izgrađena sredstvima Kooridancionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu, i u kojoj žive radnici državne uprave, među kojima i načelnik policijske stanice Avdija Bajrami.

Eksplozija u Preševu dogodila se samo četiri dana nakon što su Nenad Nikolić (33) i Miloš Cerović (33), pripadnici kraljevačkog Odreda žandarmerije, ranjeni u napadu u selu Lučane kod Bujanovca. Nepoznate osobe zoljom su gađale džip „defender“ u kome je bila patrola Žandarmerije. Nikolića su geleri pogodili u leđa i nogu, a Cerovića u vrat. Prevezeni su na VMA i, prema rečima lekara, stanje im je stabilno i nisu u životnoj opasnosti.

Osmorica pripadnika Žandarmerije u dva blindirana policijska džipa patrolirala su prošle noći okolinom Bujanovca. U svakom vozilu bila su po četvorica žandarma. Na ulazu u selo Lučane, na neuređenom parkiralištu, pored autoputa Bujanovac – Gnjilane, iz zasede za sada neidentifikovani teroristi gađali su patrolu granatom iz ručnog bacača. Zolja je pogodila zadnji levi točak džipa u patroli, a u eksploziji geleri su pogodili žandarme koji se sedeli na zadnjem sedištu. Cerović je pogođen u vrat, a Nikolić u donji deo leđa i nogu. U eksploziji je oštećen i drugi džip iz patrole, a raspukli geleri pogodili su i zgradu stovarišta jednog meštanina.

Prema nezvaničnim tvrdnjama jednog pripadnika Žandarmerije, posle eksplozije, teroristi su iz automatskog oružja otvorili vatru na pripadnike MUP-a. Njegovu izjavu potvrdio je i istražni sudija Okružnog suda u Vranju Staniša Mihajlović koji je obavio uviđaj. „Teroristi su posle ispaljivanja granate pucali na pripadnike Žandarmerije, a zatim se razbežali po okolnim brdima“, izjavio je sudija Mihajlović.

Predsednik Srbije Boris Tadić, ministri odbrane Dragan Šutanovac i policije Ivica Dačić, dan nakon napada obišli su bazu Žandarmerije Uši i vojne baze Čuka i Cepotina u Kopnenoj zoni bezbednosti na jugu Srbije.

Predsednik Tadić rekao je da Srbija neće nasesti na provokacije, jer je to ono što teroristi očekuju. „Teroristi i ekstremisti očekuju prekomernu upotrebu sile. Svako ko ugrožava Srbiju ugrožava i regionalnu bezbednost“, naglasio je Tadić. On je istakao da očekuje od Unmika, Euleksa i Kfora da reaguju, a ujedno i da sarađuju sa srpskim snagama bezbednosti.

Oružani napad na srpsku policiju na području Bujanovca, osudili su i zvaničnici EU, dok su izvori u NATO-u istakli da zasad u Atlantskom savezu nije razmatran taj, „kako izgleda, zločinački čin“. Jedan funkcioner blizak visokom predstavniku EU Havijeru Solani izjavio je agenciji Beta da Evropska unija „bez i najmanje sumnje odlučno osuđuju takvu vrstu napada, gde god da se desi.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve