<< VESTI | | 14.07.2009 16:18


 

Nova eksplozija, dvoje povređeno

Dačić: klasičan teroristički akt koji mora da naiđe na čvrst odgovor države

U eksploziji koja je u noći između ponedeljka i utorka odjeknula u stambenoj zgradi u Preševu povređeni su jedna žena i jedan dečak. Bomba je postavljena kod ulaza u zgradu u kojoj žive porodice pripadnika policije i Žandarmerije. Ministar policije Ivica Dačić, direktor policije Milorad Veljović i komandant Žandarmerije Bratislav Dikić u utorak su stigli u Preševo.

Ministar Dačić izjavio je da je podmetanje bombe u Preševu klasičan teroristički akt koji mora da naiđe na čvrst odgovor države. On je rekao da će policija preduzeti mere da sačuva stabilan javni red i mir na jugu Srbije i u Kopnenoj zoni bezbednosti prema Kosovu i živote svih građana na tom prostoru, bez obzira na nacinalnost.

Eksplozivna naprava velike razorne moći postavljena je pored zadnjeg ulaza u stambenu zgradu u kojoj žive porodice pripadnika policije i Žandarmerije, navode u MUP-u. U trenutku eksplozije u zgradi u kojoj živi i veći broj civila, Srba i Albanaca, bilo je 37 lica, a od siline eksplozije popucala su stakla na toj i okolnim zgradama i na automobilima na parkingu ispred zgrade. U eksploziji su lakše povređeni četrdesettrogodišnja Aferdita Šabani i trinaestogodišnji D.Z., rekao je Tanjugu direktor Zdravstvenog centra u Preševu doktor Sabit Sahiti. Povređeni su zbrinuti u Preševu, a zatim prebačeni na hirurško odeljenje Zdravstvenog centra u Vranju, objasnio je Sahiti, i dodao da su u pitanju povrede ekstremiteta, najverovatnije od krhotina stakla. Prema rečima direktora bolnice u Vranju, dr Dušana Aleksića, povrede su lakše i posle zbrinjavanja povređeni su upućeni na kućno lečenje. "Zgrada kod železničke stanice u Preševu, u kojoj se prošle noći dogodila eksplozija, je obezbeđena i specijalne protivdiverzione ekipe utvrđuju da li ima zaostalog eksploziva", rekao je dežurni istražni sudija Okružnog suda u Vranju Staniša Mihajlović.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Milan Marković, komentarišući okolnosti eksplozije u Preševu, istakao je da postoje razlozi za sumnju da je u pitanju terorizam, jer je zgrada u mesnoj zajednici u kojoj žive Srbi, izgrađena sredstvima Kooridancionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu, i u kojoj žive radnici državne uprave, među kojima i načelnik policijske stanice Avdija Bajrami.

Eksplozija u Preševu dogodila se samo četiri dana nakon što su Nenad Nikolić (33) i Miloš Cerović (33), pripadnici kraljevačkog Odreda žandarmerije, ranjeni u napadu u selu Lučane kod Bujanovca. Nepoznate osobe zoljom su gađale džip "defender" u kome je bila patrola Žandarmerije. Nikolića su geleri pogodili u leđa i nogu, a Cerovića u vrat. Prevezeni su na VMA i, prema rečima lekara, stanje im je stabilno i nisu u životnoj opasnosti.

Osmorica pripadnika Žandarmerije u dva blindirana policijska džipa patrolirala su prošle noći okolinom Bujanovca. U svakom vozilu bila su po četvorica žandarma. Na ulazu u selo Lučane, na neuređenom parkiralištu, pored autoputa Bujanovac - Gnjilane, iz zasede za sada neidentifikovani teroristi gađali su patrolu granatom iz ručnog bacača. Zolja je pogodila zadnji levi točak džipa u patroli, a u eksploziji geleri su pogodili žandarme koji se sedeli na zadnjem sedištu. Cerović je pogođen u vrat, a Nikolić u donji deo leđa i nogu. U eksploziji je oštećen i drugi džip iz patrole, a raspukli geleri pogodili su i zgradu stovarišta jednog meštanina.

Prema nezvaničnim tvrdnjama jednog pripadnika Žandarmerije, posle eksplozije, teroristi su iz automatskog oružja otvorili vatru na pripadnike MUP-a. Njegovu izjavu potvrdio je i istražni sudija Okružnog suda u Vranju Staniša Mihajlović koji je obavio uviđaj. „Teroristi su posle ispaljivanja granate pucali na pripadnike Žandarmerije, a zatim se razbežali po okolnim brdima", izjavio je sudija Mihajlović.

Predsednik Srbije Boris Tadić, ministri odbrane Dragan Šutanovac i policije Ivica Dačić, dan nakon napada obišli su bazu Žandarmerije Uši i vojne baze Čuka i Cepotina u Kopnenoj zoni bezbednosti na jugu Srbije.

Predsednik Tadić rekao je da Srbija neće nasesti na provokacije, jer je to ono što teroristi očekuju. „Teroristi i ekstremisti očekuju prekomernu upotrebu sile. Svako ko ugrožava Srbiju ugrožava i regionalnu bezbednost", naglasio je Tadić. On je istakao da očekuje od Unmika, Euleksa i Kfora da reaguju, a ujedno i da sarađuju sa srpskim snagama bezbednosti.

Oružani napad na srpsku policiju na području Bujanovca, osudili su i zvaničnici EU, dok su izvori u NATO-u istakli da zasad u Atlantskom savezu nije razmatran taj, „kako izgleda, zločinački čin". Jedan funkcioner blizak visokom predstavniku EU Havijeru Solani izjavio je agenciji Beta da Evropska unija „bez i najmanje sumnje odlučno osuđuju takvu vrstu napada, gde god da se desi.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST