Loader

Veliki trijumf i druge priče

16.jul,23:12

Završena je Univerzijada. Šta smo naučili?

Opet smo čuli sve najbolje o sebi ali – za razliku od svečanosti otvaranja 25. Univerzijade pre 12 dana – ne samo od sebe. Najgalantniji je bio predsednik FISU-a Džordž Kilijan: „Veliki trijumf za Srbiju“. Zahvaljujući volonterima, organizatorima i učesnicima, on je jedini pomenuo i Univerzitetski sportski savez Srbije koji je „doveo“ Univerzijadu u Beograd.

Univerzitetski sportski savez Srbije je ona organizacija koju je do pre nekoliko meseci vodio Siniša Jasnić, da bi onda preko noći bio optužen za sve i svašta – sve dok nije „dobrovoljno“ podneo ostavku na mesto direktora preduzeća Univerzijada Beograd 2009. S čela Univerzitetskog saveza smenjen je kasnije, „samouopravno“, odlukom Skupštine.

Jasnić je ipak viđen na Univerzijadi, dodeljivao je medalje pobednicima nekih takmičenja – a bilo bi zanimljivo znati da li je to džentlmenski gest onih koji su mu uzeli organizaciju, nešto drugo ili, možda, nešto treće. No, to je već ovdašnji folklor u koji svakako spadaju i pitanja/tračevi o tome ko je sve i preko koga dobio lepe poslove, ko je šio, prao, krpio i, naravno, po koju cenu.

Važnije je što su glavni akteri Univerzijade – sportisti i volonteri, da ne bude zabune – obavili najviše.

Ako je dopušteno pozvati se na lični ukus i mišljenje, odbojka je ove sezone kraljica sporta u Srbiji. Odbojkašice, princeze: prvi tim osvojio je srebro u Beogradu, Srbija „b“ pobednik je prve Evropske lige, a kadetkinje su uzele srebrnu medalju na svetskom prvenstvu u Tajlandu.

Na kraju smo ponovo videli i pozdravili zastave zemalja učesnica, ali i dalje ne znamo koliko ih je učestvovalo: komentatori RTS pominjali su preko 140, od ranije se pominje 144 ili 145, RTS objavljuje da se takmičilo 8200 sportista iz 122 zemlje…

Medalje su osvojili takmičari iz 56 zemalja.

***

Srbija

Zlatne medalje: košarkaška reprezentacija, atletičarke Marina Munćan na 1500 m i Ivana Španović u skoku udalj, teniser Aleksandar Slović i muški teniski tim.

Srebrne medalje: plivačica Nađa Higl na 100 i 200 m prsno, ženska odbojkaška reprezentacija, atletičar Goran Nava na 800 m i Ninoslav Babić u tekvondou.

Bronzane medelje: vaterpolo reprezentacija, atletičar Goran Nava na 1500 m, plivači Čaba Silađi na 50 m prsno i Miroslava Najdanovski na 100 m slobodno, teniski muški dubl Čonkić-Grubin, muški stonoteniski par Pete-Jevtović, tekvondo: ženska reprezentacija, Andrijana Ćirić i Stevan Rašić pojedinačno.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve