<< VESTI | | 12.07.2009 22:58

 

Veliki trijumf i druge priče

Završena je Univerzijada. Šta smo naučili?

Opet smo čuli sve najbolje o sebi ali – za razliku od svečanosti otvaranja 25. Univerzijade pre 12 dana – ne samo od sebe. Najgalantniji je bio predsednik FISU-a Džordž Kilijan: "Veliki trijumf za Srbiju". Zahvaljujući volonterima, organizatorima i učesnicima, on je jedini pomenuo i Univerzitetski sportski savez Srbije koji je "doveo" Univerzijadu u Beograd.

Univerzitetski sportski savez Srbije je ona organizacija koju je do pre nekoliko meseci vodio Siniša Jasnić, da bi onda preko noći bio optužen za sve i svašta – sve dok nije "dobrovoljno" podneo ostavku na mesto direktora preduzeća Univerzijada Beograd 2009. S čela Univerzitetskog saveza smenjen je kasnije, "samouopravno", odlukom Skupštine.

Jasnić je ipak viđen na Univerzijadi, dodeljivao je medalje pobednicima nekih takmičenja – a bilo bi zanimljivo znati da li je to džentlmenski gest onih koji su mu uzeli organizaciju, nešto drugo ili, možda, nešto treće. No, to je već ovdašnji folklor u koji svakako spadaju i pitanja/tračevi o tome ko je sve i preko koga dobio lepe poslove, ko je šio, prao, krpio i, naravno, po koju cenu.

Važnije je što su glavni akteri Univerzijade – sportisti i volonteri, da ne bude zabune – obavili najviše.

Ako je dopušteno pozvati se na lični ukus i mišljenje, odbojka je ove sezone kraljica sporta u Srbiji. Odbojkašice, princeze: prvi tim osvojio je srebro u Beogradu, Srbija "b" pobednik je prve Evropske lige, a kadetkinje su uzele srebrnu medalju na svetskom prvenstvu u Tajlandu.

Na kraju smo ponovo videli i pozdravili zastave zemalja učesnica, ali i dalje ne znamo koliko ih je učestvovalo: komentatori RTS pominjali su preko 140, od ranije se pominje 144 ili 145, RTS objavljuje da se takmičilo 8200 sportista iz 122 zemlje...

Medalje su osvojili takmičari iz 56 zemalja.

***

Srbija

Zlatne medalje: košarkaška reprezentacija, atletičarke Marina Munćan na 1500 m i Ivana Španović u skoku udalj, teniser Aleksandar Slović i muški teniski tim.

Srebrne medalje: plivačica Nađa Higl na 100 i 200 m prsno, ženska odbojkaška reprezentacija, atletičar Goran Nava na 800 m i Ninoslav Babić u tekvondou.

Bronzane medelje: vaterpolo reprezentacija, atletičar Goran Nava na 1500 m, plivači Čaba Silađi na 50 m prsno i Miroslava Najdanovski na 100 m slobodno, teniski muški dubl Čonkić-Grubin, muški stonoteniski par Pete-Jevtović, tekvondo: ženska reprezentacija, Andrijana Ćirić i Stevan Rašić pojedinačno.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST